Összeállt a 15. Cantemus fesztivál programja: újra Nyíregyházán énekel a világ!

Hét nap, nyolc vendégkórus, több mint 10 koncert. Nagy vonalakban így néz majd ki a 15. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Mesterkurzus. Augusztus 15-e és 21-e között ismét zseniális magyar és külföldi kórusok szórakoztatják a közönséget. A minősítő hangversenyek mellett, idén is lesz folklórest a Kossuth téren, ahol többek között japán és tajvani csapatok is varázslatra készülnek!   

Több százan, magyarok és külföldiek énekeltek két évvel ezelőtt a Cantemus fesztivál zárógáláján a nyíregyházi Continental Arénában. A daluk betöltötte a hatalmas létesítményt.  A hagyományokhoz híven, Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karmester vezényelt. A jelenlévő laikus hallgatók és a szakértők is egyetértettek abban, hogy a szabolcsi megyeszékhely kétévente a világ legjobb és legkülönlegesebb kórusainak biztosít helyszínt, hogy megvillantsák a tehetségüket.

Két éve többek között görög, török, spanyol, olasz, észt, amerikai kórusok szórakoztatták a nagyérdeműt és vettek részt a minősítő koncerteken.

Idén augusztus 15-én kezdődik majd a Cantemus fesztivál, és az már biztos, hogy a tajvani filharmónia felnőtt- és gyermekkórusa, egy holland vegyeskar, egy német fiúkar, egy olasz vegyeskar, egy japán ifjúsági vegyeskar és az észt televízió gyerekkara is vállalta a nyíregyházi részvételt.    

- Mindig megnézzük, kik a jelentkezők, és alapvetően az elmúlt 20 év alatt, amióta mi ezt megrendezzük, mindig megtartjuk, ami jó, ami nem volt sikeres, vagy a helyszín nem felelt meg, azt elengedjük. Az alapkoncepció nem változott, aki idejön, annak nagyon jól kell éreznie magát. Azt kell érezniük, hogy bármit mondanak a világban a magyarokról, ez a legjobb hely, irigylésre méltó legjobb hely a világon. Itt az emberek kedvesek, tisztességesek, pontosak, becsületesek, szeretetteljesek. Ez így is szokott történni. A programot pedig megpróbáljuk színessé tenni és minél inkább elérni a közönséget

- fogalmazott Szabó Dénes Kossuth-, és Liszt-díjas karnagy.

A hagyományokhoz híven, többségében Nyíregyházán lépnek majd fel a kórusok; a római katolikus székesegyházban, az evangélikus nagytemplomban, a zsinagógában, a Kossuth téren és persze a Kodályban. Ezek mellett pedig Vállajon, Tiszadadán, Nagyecseden, Nyírbogáton is lesznek ingyenes koncertek, melyek a fesztivál szerves részei. A nézők számára különösen érdekes lehet majd az augusztus 18-i folklórest, amely minden fesztiválon zajos sikert arat a Kossuth téren. Az augusztus 20-i hagyományos gálaműsoron pedig idén több mint 800 énekes lép közösen színpadra.