Ősbemutatót rendez Szente Vajk – A West End után Nyíregyházán is

A Hello, Dolly!, a Sherlock Holmes és a Meseautó után újabb darabot visz színre a Móricz Zsigmond Színházban a népszerű színész-rendező. Magyarországon először látható majd színpadon a 9-től 5-ig című musical. (Megjelent a Nyíregyházi Napló június 28-ai számában.)

A Szente Vajk rendezte Meseautó örökre beírta nevét a Rózsakert Szabadtéri Színpad történetébe, hiszen ezzel a musical comedyvel nyitotta meg kapuját az elmúlt nyáron a felújított Benczúr téri teátrum. – Ráadásul a színház közösségi oldalán indított szavazás alapján a nagyszínpadi előadások közül ez lett az idei évadban a nézők kedvence.

Hab a tortán, hogy a Móricz Zsigmond Színháznak ezt a produkcióját látta eddig a legtöbb néző. A Meseautó suhan tovább, hiszen a kőszínházi évadzárást követően augusztus 9-én és 10-én – miként az előző nyáron – ismét két alkalommal játsz­szák majd művészeink a Rózsakertben a remek szórakozást nyújtó előadást.

A West End után Nyíregyházán is

– Nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen sikeres lett a Meseautó! – mondta Vajk beszélgetésünk elején. – Úgy gondoltuk, érdekelni fogja a közönséget a darab, ami általam új megfogalmazásba került. Ráadásul Kirják Róbert ügyvezető igazgató úrral együtt sikerült remekül kiosztani a szerepeket. Ugyanakkor önmagukban mindezek még nem jelentenek garanciát a sikerre. Szerencsére az egyébként is jó évadot záró színháznak – nagy örömünkre – a Meseautó az egyik „zászlós hajója” lett. A most következő évadban egy merőben új darabot rendezek itt: a 9-től 5-ig című musicalt. Jelenleg ez a londoni West End legsikeresebb előadása. Mivel korábban sikerült nagyon jó krediteket szerezni például az Apáca Show című musical színpadra állításával, ez lehetőséget teremtett arra, hogy olyan darabokat mutassunk be, amelyeket nem játszottak még hazánkban. Ilyen ez a musical is. Óriási dolog, hogy a nyíregyházi színházban lesz a magyarországi ősbemutatója. A munkahelyen a főnök visszaél a hatalmával, ezért három női alkalmazottja elrabolja a férfit. Fontos témáról beszél a mű, roppant szórakoztatóan.

A Macskafogóból írt musicalt

Mint kérdésemre válaszolva elmondta, változatlan a kreatív csapat, akikkel együtt dolgozik. Galambos Attilával közösen fordítják a darabot, a koreográfus Túri Lajos Péter, a jelmeztervező Kovács Yvette. Örül, hogy a nyíregyházi színházban társakat talált: ilyen Nyitrai László, a zenei vezető, s fontos, hogy a háttérben dolgozókra is maximálisan számíthat. Ismét sikerült remekül kiosztani a szerepeket, de ez egyelőre maradjon titok! Vajk két nagyon fontos munkán van túl. Az egyik az általa írt és rendezett Liliomfi a Madách Színházban, amely szép himnusz lett a művészetről s a szerelemről. A Játékszínben néhány hete mutatták be az egyik prózai darabját, a Legénybúcsút, ebben játszik is. A Macskafogóból általa írt új musicalnek még folynak a próbái. Napjainkban legalább tizennégy olyan előadást játszanak az ország különböző teátrumai, amelyikben színészként, rendezőként avagy íróként közreműködik. Honnan van mindehhez energiája? Sok vizet kell inni, nem szabad mulatni és fussunk sokat – mondta a rá jellemző mosollyal, s már rohant is tovább, hiszen számtalan feladat vár rá.