Orvosi vizsgálaton a selyemmajom ikrek – A Nyíregyházi Állatpark lakói a Tony és Leona keresztnevet kapták
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Átestek az első orvosi vizsgálaton Kátya, az Ukrajnából mentett selyemmajom ikrei a Nyíregyházi Állatparkban. A fehérpamacsos selyemmajom ikrek szeptemberben születtek, a vizsgálaton az egyedi azonosító behelyezése mellett ivarmeghatározás is történt. A selyemmajom ikrek nevét Kátya, az anyaállat egykori gazdája adta, így a Tony és Leona keresztnevet kapták.

 

Életük első orvosi vizsgálatán vannak túl a Nyíregyházi Állatpark fehérpamacsos selyemmajom ikrei. Ők Kátyának, annak a fehérpamacsos majomnak a kicsinyei, akit az Ukrajnában dúló háború miatt gazdái az állatpark gondjaira bíztak. Az ukrajnai háború rengeteg embert késztetett menekülésre, sokan a háziállataikat sem hagyták hátra, így került lassan két éve Kátya is az országba, aki egy ukrán családdal együtt lépte át a határt. Az emlőst a Nyíregyházi Állatpark fogadta örökbe, a kismajom pedig hamar megszokta az új otthonát, párra talált, 2023 szeptemberében pedig megszülettek az utódok.

– Négy hónaposak most már a közönséges selyemmajmaink, viszont eddig várni kellett a vizsgálattal, hiszen igen törékeny állatokról van szó. Összesen 10 dekagrammot nyomnak fejenként. Az állatorvosi vizsgálat során egyedi azonosítót kaptak, illetve megállapítottuk az ivarukat is, egy hím és egy nőstény állat van az ikerpár között. Nagyon jól érzik magukat, és már nem az anyatej a fő táplálékuk, átálltak a szilárd takarmányra is. Alapvetően a selyemmajomnak a takarmányozása igazán különleges, talán a legínyencebb lakói az állatparknak. Naponta háromszor kapnak takarmányt, ami főleg lisztkukacból áll, mellette kapnak egy kis főtt csirkemellet, különféle gyümölcsöket és joghurtpépet is – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A selyemmajom ikrek nevét Kátya, az anyaállat egykori gazdája adta, így a Tony és Leona keresztnevet kapták. A faj jellegzetessége, hogy szürke szőrzetén fehér fülpamacsot viselnek. A nappal nagy részében aktívak, az éjszakát védett odúban vagy sűrű lombok között töltik. Számos hangjelzésük és arckifejezésük van, amelyet az egymással való kommunikáláshoz használnak. A Braziliában őshonos állatok a Nyíregyházi Állatpark Viktória-házában tekinthetőek meg, ahol több más karmosmajom faj szomszédságában élnek.