Országosan közel 60 ezer diák dolgozik nyáron, az órabérek 1100 forint körül alakulnak
Fotó: Illusztráció

Órabér alkalmazása esetén bruttó 857 forintot kapnak a munkavégzésért a diákok. Ez a minimum! Az átlag munkabérek óránként bruttó 1100 forint körül alakulnak, de akad olyan munkakör is, ahol speciális szaktudás, esetleg nyelvismeret szükséges, ilyenkor akár az előbb említett összegek többszörösét is megkeresheti egy-egy fiatal.

Amennyiben iskolaszövetkezeten keresztül vállal egy diák munkát, akkor csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni. Ezt az iskolaszövetkezet be is fizeti az adóhatóságnak és fontos tudni, hogy a megszerzett jövedelmet fel kell tüntetni az SZJA bevallásban, amit következő év május 20-áig kell benyújtani. Tóth Edit, a HSA Group / Meló-Diák toborzási koordinátora elmondta:

Az egyszerű takarítói munkától az úszómesteri vagy éppen a pénztáros munkán át mindenféle pozícióval megbíznak bennünket a strandok. Ez nyári időszakban közkedvelt a diákoknál, de több helyen egész éves lehetőségek is vannak, mert például van fedett, zárt rész is az adott strandnál, fürdőhelynél. Ezen kívül a gyári és a gyakornoki munkák nagyon kedveltek a térségben, illetve vannak egyszerűbbnek mondható irodai munkák, ahol diákokat foglalkoztatnak.

Térségünkben egyre több cég keres nyáron diákmunkára jelentkező fiatalokat.

Tóth Edit hozzátette:

A cégek szeretik ezt a foglalkoztatási formát – nagyon sok esetben a saját dolgozóik gyermekeit vonják így be a munka világába. Ennek keretében tudnak olyan részmunka-feladatokat adni a diákoknak, amelyekkel megkönnyítik a szabadságolások idején a kollégák munkáját.

A fiatalok 16 éves koruktól vállalhatnak diákmunkát, iskolai szünetben pedig már a 15 évnél idősebbek is dolgozhatnak. De fontos tudni, hogy 18 év alatt szükséges a szülői engedély. Nélkülözhetetlen az iskolalátogatási papír, az adóazonosító jel, személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya – de érdemes tájékozódni az iskolaszövetkezeteknél.