Országos Könyvtári Napok – A könyv híd, a könyvtár összeköt

A Hídépítők – a könyv híd, a könyvtár összeköt mottó jegyében rendezik meg hazánkban az idei Országos Könyvtári Napokat október 2-a és 11-e között. A nyíregyházi programokról szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

 

A 17 éves hagyományra visszatekintő Országos Könyvtári Napok a hazai könyvtári rendszer összehangolt működésének kiemelt értéke, a könyvtáros szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata. Ahogy a könyv évszázadok óta, úgy a 21. század sikeres könyvtára is híd – emberek, közösségek, kultúrák, gondolatok között. Október 2-a és 11-e között Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is számos program várja majd az érdeklődőket, erről tartottak sajtótájékoztatót a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

– Azt gondolom, hogy a könyv valamilyen szinten az életünk részévé kell, hogy váljon, és az látszik is a következő hét programjain, hogy egészen a picikéktől kezdve az idősekig mindenkinek ajánlanak programot. Annak is örülök, hogy a könyvnek a gyógyító erejét is előveszik és olyan foglalkozásokat is tartanak, amelyben az olvasás felszabadultsága által az embernek a lelki problémáit lehet orvosolni. De nagyon sok más olyan program is lesz, ami összeköti az embereket és ezáltal közösséget alkothatnak. Mindig elmondom, hogyha valaki sokat olvas, akkor a szókincse biztos változni, fejlődni fog, rengeteg érzést, emóciót kap, amely hasznára válik az élete során – mondta el dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a sajtótájékoztatón.

A 2023. évi Országos Könyvtári Napok célja az elmúlt évek fontosabb települési könyvtári fejlesztéseinek, illetve olyan jó gyakorlatoknak a bemutatása, amelyek kifejezik a könyvtárak híd szerepét – legyen szó a kulturális örökség megőrzéséről, az emberi kapcsolatokról vagy a generációk együttműködéséről.

– Néhány kiemelt programunkat megemlíteném. Október 3-án 17 órakor dr. Márián Zoltán „Államfők dedikáltak” című kötetét, illetve kiállítását mutatjuk be a központi könyvtár kamaratermében. Dr. Márián Zoltán mintegy háromezer dedikációt gyűjtött össze sok év alatt a világ minden tájáról, állami vezetőjétől, a japán császártól kezdve Diana hercegnőig. Nagyon érdekes lesz. És még egy érdekessége ennek a kiállításnak, hogy Nyíregyházán ez a huszadik alkalom, hiszen Sárvárról érkezik ide a kiállítási anyag, így mindenkit biztatok, hogy jöjjön el. Iskolai csoportok jelentkezését is várjuk, hiszen vállalta a gyűjtő, hogy ezeken a napokon rendhagyó történelemórát és tárlatvezetést is szívesen tart. A kicsit nagyobbakat a Vécsey utcai Fiókkönyvtárban katonák és tűzoltók várják majd, de terápiás kutyával is találkozhatnak a fiatalok és a KamaszTerasz is várja az ifjúságot. Majd október 5-én 17 órakor Karády Katalin alakját idézzük meg itt, a könyvtárban és vendégünk lesz 6-án Grecsó Krisztián, legújabb kötetével, a Lányos apával, de a könyvtár falain túlra is megyünk – emelte ki Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat bebizonyította az elmúlt másfél évtizedben, hogy a könyvtáros szakma legnagyobb összefogása rendkívül sikeres, amit elsősorban a nagyszámú érdeklődő jelez vissza. A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, remélik, az Országos Könyvtári Napok mozgalmas eseményeivel, programjaival is meg tudják mutatni az intézmények értékeit, és azt, hogy a magyarországi könyvtári hálózat egy kikerülhetetlen híd – emberek, közösségek, kultúrák, gondolatok között.