Országos díjeső hullott a Művészetire!

Minden létező díjat a szabolcsi vármegyeszékhelyre hoztak a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendékei a „Tartsd magad körforgásban!” című országos, kreatív pályázatról. Endresz Ágnes tanítványai a dobogó mindhárom fokára felálltak ruhakollekciójukkal.  

Fekete hattyú, papagáj és tavirózsa. Ez a védett virág és madarak inspirálták idén a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium kiválóságait, akik a 2023/24-es tanévben is megmérettették magukat az országos „Tartsd magad körforgásban!” elnevezésű kreatív pályázaton. Volt már ilyen a modernkori  divattörténetben, hiszen Jean-Paul Gaultier francia divattervezőnek trópusi hernyók és rovarok, illetve emberi csontok és szervek is adták már az ötletet egy- egy híres kollekciójához.

Az idei országos pályázat célja volt, hogy a diákok az otthonukban, az iskolájukban vagy a tágabb környezetükben fellelhető újrahasznosítható anyagokból bármilyen bel- vagy kültéri használati tárgyat, dekorációt vagy ruhadarabot készítsenek. A pályamű állhatott egyetlen darabból, de lehetett kisebb, maximum 5 részből álló kollekció is.

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban már hagyomány, hogy a Képző,- és Iparművészeti Tagozat tanulói különböző versenyeken, pályázatokon mutatják be tehetségüket, az anyagokhoz és a formákhoz való viszonyukat, öntik valamilyen alakzatba a világról alkotott véleményüket.

Egy –egy pályázatot mindig komoly előkészítőmunka alapoz meg. Így volt ez most is, amikor Endresz Ágnes, a szaktantárgyat oktató művészpedagógus tálalta növendékeinek a pályázatot, inspirációs anyagokat osztott meg velük, példákat vonultatott fel a különböző művészettörténeti korokból. Az idei tanév az újrahasznosítás köré csoportosult, ezért rengeteget beszélgettek a művésztanárok a tanulókkal a környezetvédelemről, az épített és az örökölt környezetről, a természeti kincsekről és az anyagokról.

Így született meg Lukács Viktória 13. évfolyamos növendék Tavirózsás ruhakollekciója, amivel a dobogó harmadik fokára állhatott. Második helyezést ért el Zöldi Eszter 12. évfolyamos diák, Papagáj című ruhájával, míg az országos első Gyuris Laura 11. évfolyamos tanuló lett a Fekete hattyú című ruhakölteményével. Mind a három pályázót Endresz Ágnes készítette fel a versenyre.

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban egy –egy ilyen feladat megalkotása során valamennyi társtantárgyat segítségül hívnak a művésztanárok: a matematika és az ábrázoló geometria például segíti a növendékeket a vázlatok elkészítésében és a komoly mérési feladatok pontos végrehajtásában is, hiszen amikor a szabászasztalra fektetnek egy anyagot nem mindegy, melyik oldalából, mennyit vágnak le a mintához.  A történelem, az irodalom és a művészettörténet segít nekik rávilágítani a társadalmi folyamatokra és változásokra, a zene pedig kellő motivációt biztosít a mestermű megalkotása során.

Forrás: Pécsi Beáta Ágnes, igazgató

Kapcsolódó galéria

Díjeső a Művészetiben