Országos Braille Olvasásversenyt szerveznek Nyíregyházán – Augusztus vége az új időpont

Májusra tervezték, de végül augusztusban lesz az Országos Braille Olvasásverseny Nyíregyházán. A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete még 2005-ben szervezte az első versenyt, ami azóta évről évre egyre népszerűbb. Az egyesület egyik fontos feladata, hogy akadálymentes étlapokat készít megye- és országszerte az éttermek és kávézók részére.

 

Korábban a fehér bot napján, ősszel szervezték az Országos Braille Olvasásversenyt Nyíregyházán, első alkalommal még 2005-ben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei az egyetlen vakok egyesülete, ahol megrendezik ezt a versenyt, évről évre egyre népszerűbb, tavaly például 20 fő mérte össze tudását. Ebben az évben háromnapos rendezvény keretében szervezik a versenyt augusztus 28. és 30. között, utolsó napon egy közös sétát is terveznek az erdőben.

Az olvasás értékelése

Idén a versenyzők Kováts Judit, nyíregyházi író munkásságával fognak megismerkedni a versenyzők, az egyesület célja ugyanis, hogy mindig megyei alkotást olvassanak. A zsűri több szempont alapján értékeli az olvasást.

„A helyes olvasást, a szöveghű olvasást, az értőolvasást. Az az igazság, hogy minden évben minden zsűrinek más az értékrendje. Volt olyan év, amikor az orgánumot is, hogy kinek milyen a hangja, ki hogy jelenik meg, hogy van felöltözve, mennyire érthetően beszél, hangosan, jól kommunikál, mekkora erőfeszítéssel ül neki olvasni. Tehát nagyon sokféle szempontból értékelnek” – közölte Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének az elnöke.

Nemes-Nagy Tünde például még gyermekkorában tanult meg olvasni, ő kézzel olyan gyorsan és folyamatosan olvas mint más szemmel.

Akadálymentes étlapok

A Szabolcs megyei egyesület egyik fontos feladata, hogy akadálymentes étlapokat készítenek éttermek és kávézók számára, összesen már nyolc vendéglátóhelyen érhető el ehhez hasonló. A megyei szervezetnél 32-en sajátították el a kézzel olvasást a 4–500 tagból, országos szinten a 80–90 ezer látássérült nagyjából 10%-a tudja a Braille-írást olvasni.

Gyermekként egyszerűbb megtanulni

„Van, aki azt mondja, hogy aki kiskorában kezdi el ezt tanulni, neki sokkal könnyebb, mert mikor már felnőttkorban nekikezdünk ennek a tanulásának, akkor nagyon sok kritériumnak kell megfelelni. Például, ha valaki nehéz fizikai munka következtében lett látásvesztett, akkor neki az ujja már nem puha, hanem érdes, ő nem tud jól tapintani. Aki cukorbeteg és mindennap méri a cukrát, neki is problémát okoz, hiszen van, aki már nem is érzi ezeket a pontokat, úgyhogy elég nehéz” – tette hozzá az egyesület elnöke.

Braille-oktatás

A felnőttkorban látásvesztett emberek számára itt, Nyíregyházán is oktatják az olvasást, illetve minden vakok egyesületénél az ország különböző pontjain és az elemi rehabilitációs központokban. Intézményi szinten pedig Budapesten, a Vakok Iskolájában, valamint a két gyengénlátó-iskolában, Debrecenben és Budapesten oktatják a Braille-írás olvasását.

Tevékeny karantén

Június elejéig az egyesület tagjai is részben otthonról dolgoztak, de a szolgáltatásaik nem álltak le, folyamatosan működött a hangstúdió, ahol aktuális híreket és tájékoztatókat olvastak fel színészek, rádiósok és önkéntesek az ingyenes hívható Telefotel szolgáltatásukhoz. Az elmúlt hetekben különböző hanganyagokkal segítették a látássérült diákokat is az online tanulásban, sikeres pályázatokat írtak, illetve a nyomtatott kiadványaikat is megjelentették, amihez nagy segítség a tavaly év végén ajándékba kapott Braille-nyomtatójuk.

Online tanulás látássérültként

Nemes-Nagy Tünde is egyetemi hallgató jelenleg, a Nyíregyházi Egyetem végzős diákja, közösségszervező alapszakon, humán fejlesztés szakiránnyal, ez tulajdonképpen az andragógia és a pályázatírás vezetőképzés összetett szakiránya, mesélte az elnök. Aki azt is hozzátette, nagy köszönettel tartozik az oktatóinak, mivel mindenkivel meg tudta beszélni, hogy hogyan tudja teljesíteni a tárgyakat annak ellenére, hogy a digitális oktatásban használt modulok nem voltak akadálymentesek. Végül mind a kilenc tárgyára ötöst kapott és a szakdolgozatát is elkészítette. Jelenleg a jövő heti záróvizsgájára készül, ahol 20 szóbeli tételből fog államvizsgázni.