Óriási elismerés - A Jósa András Múzeum az Év Múzeuma 2019-ben
A Jósa András Múzeum az Év Múzeuma 2019-ben

2019 május 18.-án, szombat délután a Magyar Nemzeti Múzeumban a 24. Múzeumok Majálisán adták át a Pulszky Társaság által alapított múzeumszakmai díjakat.

 2019-ben az Év Múzeuma elismerést a nyíregyházi Jósa András Múzeum nyerte el az intézmény helyi és nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért, kommunikációs tevékenységének sikeres megújításáért és a múzeumalapítás 150. évfordulójának sokoldalú, tudományos és közönségkapcsolati hasznosításáért.

A múzeum a réztábla és oklevél mellé, 500 000.- FT- értékű digitalizálási szolgáltatást is nyert, amelyet az Arcanum Kft. ajánlott fel.

Az Év Múzeuma díjra az intézmények magukat jelölhették, a múzeumi szakmai szervezetek és az EMMI Múzeumi Főosztály képviselőiből álló bírálóbizottság pedig a díj odaítélése során a múzeumok elmúlt évi fejlődését vette figyelembe. A döntés során a pályázó, pedig a muzeális intézmények fejlődését önmagukhoz, erőforrásaikhoz és lehetőségeikhez mérten értékelték.

Az intézmény 2018-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját, és ez alkalmat adott arra, hogy tevékenységét még jobban kiterjessze a város és tágabb környezete felé. Az elmúlt évek stratégiai irányváltásának, az intenzív és lendületes munkának köszönhetően a Jósa András Múzeum pezsgő múzeumpedagógiai, ismeretterjesztési, turisztikai centrummá alakult.

A múzeum új szellemben szervezett kiállításai – különösen a Seuso-kiállítás és az annak sikerére építő Munkácsy 50 – jelentős számú látogatót vonzottak, és az intézmény látogatóinak száma egy év alatt több mint kétszeresére emelkedett, eközben a tudományos és publikációs tevékenység sem szorult háttérbe.

A Jósa András Múzeum még egy komoly elismerésben részesült,melyet a Múzeumok Majálisa zárónapján,vasárnap vehettek át.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által vezetett Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás című kiemelt projekt szakmai értékelése alapján Elismerő oklevélben részesítette az intézményt.