Öregedés Művészete – Kerekasztal beszélgetés a gondoskodásról
Az Öregedés Művészete rendezvénysorozat nyitó eseményét tartották a Váci Mihály Kulturális Központban.

 

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara, Nyíregyháza MJV Önkormányzata, valamint a Váci Mihály Kulturális Központ által szervezett Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiájának ismeretterjesztő előadásán az időseknek szóló szociális ellátásokról volt szó. Itt hangzott el, hogy nagy szükség lenne újabb bentlakásos férőhelyekre.


Városunk lakosságának több mint ötöde 60 év fölötti


– A nyíregyházi Szociális Gondozási Központ önkormányzat által finanszírozott feladata, hogy az idősek szociális alapellátásáról és természetbeni ellátásáról gondoskodjon – nyilatkozott Szilvásiné Bojda Márta, a Központ igazgatója.
Ilyen például a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres szolgáltatás, a bentlakásos intézményben történő elhelyezés, és egyéb olyan lehetőségek, amik az időseket segíthetik.

– Legtöbben a házi segítségnyújtást veszik igénybe, amikor a gondozók az idős ember lakásában segítenek a háztartásban, a mindennapi teendők intézésében, a betegápolásban. Országos tendencia, hogy csökken a képzett szakemberek száma, nagyon óvjuk őket, vigyázunk rájuk, igyekszünk megbecsülni őket – fogalmazott az igazgató.


Jelentkezők mindig vannak


Az önkormányzat több szolgáltató által üzemeltetett bentlakásos intézményt tart fenn. A Gondozási Központ a Pacsirta utcán és Oroson működtet egy-egy intézményt 63 férőhellyel, de 95-en állnak sorba, erre lenne tehát a legnagyobb szükség. Folyamatos a kapcsolat például a Szivárvány Idősek Otthonával – mely most egyházi fenntartásban működik – és keresik azokat a lehetőségeket, melyek megfelelnek az idős emberek igényeinek.

Köztudott, hogy öregszik hazánk társadalma, igaz ez Nyíregyházára is. Idei adatok szerint városunk lakosságának 23 százaléka 60 év feletti, de a 65 éven felüliek aránya is több mint 20 százalék.


Kiterjedt szolgáltatási kör


Dr. Krizsai Anita a Nyíregyházi Önkormányzat Szociális és Köznevelési osztályának vezetője úgy véli, Nyíregyháza ellátórendszere kiterjedt szolgáltatási körrel rendelkezik, a segélyezéstől az alap-és szakellátásokon keresztül, számos támogatási formát és szolgáltatást biztosít.
Emellett olyan önként vállalt tevékenységeket is kínál, mint a Mozdulj Nyíregyháza!, vagy az Idősügyi Tanács javaslattevő szervezete.

– Megtartottuk mindazokat a támogatási rendszereket, amit korábban is biztosítottunk, bár már nem kötelez rá bennünket a szociális törvény. Lakásfenntartási támogatástól, gyógyszertámogatáson át számos segítség kérhető. Azt gondolom, hogy jól tudunk segíteni a rászorulóknak – véli az osztályvezető.

– Mindemellett fontos felhívni arra az idős emberek családjában és környezetében élők figyelmét, hogy közös a felelősség a szépkorúak támogatásában, gondozásában és segítésében – szögezték le a Szépkorúak Akadémiája előadói a beszélgetés során. A következő téma október 18-án az egészséges táplálkozás lesz, szintén a Váci Mihály Kulturális Központban.

Matyasovszki Edit