Orbán Viktor: A béremeléssel történelmi adósságot törlesztünk az orvosok felé
Orbán Viktor: A béremeléssel történelmi adósságot törlesztünk az orvosok felé

Átszervezéseket kell végrehajtani az egészségügyben és növelni annak teherbírói képességét.

Most a védekezésé a főszerep

Nehéz időszakon vagyunk túl és nehéz időszak előtt állunk, mert a vírus gyorsabban fertőz, mint korábban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, hozzátéve, hogy amíg nincs vakcina, addig a védekezésé a főszerep.

A kormányfő szerint tudjuk tartani a lépést a vírussal, a szakértők álláspontja pedig az, hogy egyszerre 200,000 fertőzött esetén, 16,000 kórházi ággyal és 800-1000 darab lélegeztető géppel az ország fel tudja venni a harcot a koronavírussal szemben. „A kormány elfogadja, amit a szakértők mondanak, de ha mégis tévednének, akkor nagy baj lehet, ezért

minden területen kétszeres kapacitással készülünk”

– mondta Orbán Viktor. Ennek megfelelően 400,000 fertőzöttet el tud látni az egészségügyi rendszer, amihez szükség esetén 32,000 kórházi ágy és kétezer lélegeztető gép, valamint az ezek működtetéséhez szükséges megfelelő mennyiségű ápoló és orvos áll rendelkezésre.

Orvosi béremelés

A kormányfő az orvosi béremelésről elmondta, hogy ezzel történelmi adósságot törleszt a kormány az orvosok felé. Egyszerre

átszervezéseket kell végrehajtani az egészségügyben és növelni teherbírói képességüket

– tette hozzá.

Várhatóan a második hullám hosszabb lesz és ha így marad, akkor nem fogják bírni az orvosok. A béremelésről volt vita a kormányban is, mert most a munkahelyek megvédése és a korábbi életszínvonal megtartása a cél.

Egységes egészségügyi munkajogviszonyt hozunk létre az egyházi, állami és az önkormányzati egészségügyi intézményekben, egységes szabályrendszert, mert jelenleg 8-10 féle különböző jogviszonyban állnak orvosok.

Az egészségügyben a döntések egy része nem jogi, hanem orvos etikai kérdések, amelyek az orvosi kamarához tartoznak. Jó állapotban van a Magyar Orvosi Kamara. A legfontosabb, hogy orvosetikai szempontból jól menjenek a dolgok. Beszélt arról is hogy átütő erejű béremelésre számíthatnak az orvosok és kivezetik a hálapénzt.

hirado.hu