Operatív törzs: újraszabályozták a V4-ekre vonatkozó beutazási könnyítéseket

A visegrádi országokra vonatkozó beutazási könnyítő feltételek újraszabályozásáról döntött a kormány - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese hétfőn online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: visegrádi országokra vonatkozó beutazási feltételek hatálya szeptember 30-án lejárt, és az operatív törzs indokoltnak látta a rendelkezések újraszabályozását.

Azoknak a magyar állampolgároknak és családtagjaiknak, akik Csehországból, Lengyelországból vagy Szlovákiából lépnek be Magyarországra, és a jogszabály hatályba lépése előtt szállást foglaltak a V4-országok valamelyikében, elegendő egy negatív eredményű PCR-teszt, hogy töröljék járványügyi megfigyelési kötelezettségüket - emelte ki.

Ehhez hasonlóan a cseh, lengyel és szlovák állampolgárok is kedvezőbb feltételek mellett utazhatnak Magyarországra november elsejéig, ha van egy negatív PCR-tesztük és a jogszabály hatályba lépése előtt legalább egy októberi napra foglaltak magyarországi szállást.

A kormányrendelet - amely hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben - kedden lép hatályba.

Az alezredes ismertette: közérdekű üzem megzavarása miatt, valamint az üzletekben és közintézményekben érvényes védelmi intézkedések be nem tartása miatt összesen 64 rendőri intézkedés történt a hétvégén.

A tömegközlekedésben 24 rendőri intézkedésre volt szükség, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot az emberek. Közülük 22 utast figyelmeztetésben részesítettek, 2 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Üzletekben, közintézményekben a védelmi intézkedések be nem tartóival szemben 33 figyelmeztetést alkalmaztak, 4 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 3 esetben pedig szabsértési feljelentést tettek.

A szeptember 21-étől bevezetett védelmi intézkedések be nem tartóival szemben összesen 759 rendőri intézkedés történt, legtöbb esetben, 635 alkalommal a rendőrök figyelmeztetésben részesítették a szabályszegőket - mondta.

A hétvégén ellenőrizték azokat is, akik személyforgalomban átutazási szándékkal léptek be az ország területére, az ország területén történő áthaladásra vonatkozó szabályok megszegőivel szemben 121 rendőri intézkedés történt.

A zenés-táncos rendezvényekre, valamint a vendéglátóhelyek nyitvatartására vonatkozó szabályok be nem tartása miatt négy esetben alkalmaztak figyelmeztetést a rendőröknek a hétvégén: Sárospatakon, Lentiben, továbbá Komárom-Esztergom megyében. Az ellenőrzött helyszíneken 23 óra után voltak olyanok is, akik nem a vendéglátóhely alkalmazottai voltak - tette hozzá Kiss Róbert.

A hatósági házi karanténról szólva ismertette: a vasárnap 11 290 ellenőrzést végeztek a rendőrök, a hétvégén 3906 emberrel szemben rendeltek el ilyen korlátozó intézkedést, közülük 1861 esetben a határátkelőknél. Jelenleg 20 199 hatósági házi karantén van érvényben, a korlátozó intézkedés alatt állók közül 1041-en vállalták, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze, hogy betartják-e a szabályokat.

A határforgalomról szólva elmondta: jó ütemben zajlik a forgalom a határátkelőknél, de a teherforgalomban a belépőoldalon Röszkénél és Tompánál 3 órás, Csanádpalotánál pedig 2 órás várakozással kell számolni, személyforgalomban a belépőoldalon Beregsuránynál kell 2 órát várakozni.

 

Forrás: MTI