Operát az Operából!

Országjáró körútja során Nyíregyházára is eljutott a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter, aki átadta a meghívottaknak a hazai operakultúra 200 esztendejének remekeit bemutató cd-gyűjteményt, és tájékoztatott a következő filharmóniai évad opera-, illetve balettprogramjáról.


Könyvtárak, művelődési és oktatási intézmények megyei képviselői kaptak meghívót a Városháza Krúdy termébe a Magyar Állami Operaházból. Részint programtájékoztatóra, másrészt ajándékokkal érkezett Ókovács Szilveszter főigazgató. Az Opera 200 kiadvány ezer könyvtárban és zenei intézményben található meg országszerte.

– Amíg az Operaház történelmi épülete zárva tart, addig nekünk ott az Erkel Színház, de a művészi erőforrásaink két nagy-színházra szabottak, ezért arra gondoltunk, hogy egyrészt a világot járjuk majd – 18 országba jutunk el, reprezentálva a magyar kultúrát –, azon kívül jártunk egy nagy túrát a határon túli magyarok körében, ezt folytatjuk is. De fontos, hogy befelé is figyeljünk, a vidéki Magyarország nagy kulturális centrumaira, és ezért jövünk el Nyíregyházára: lesz itt egy bérletünk közösen a Filharmóniával és operát fogunk játszani és balettet – vázolta az opera helyzetét Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

Nyíregyháza alpolgármestere, dr. Ulrich Attila vette át az Operaház ajándékát, azt a cd-gyűjteményt, amely a magyar opera történetét dolgozza fel a XVIII. század végétől, Balassa Sándortól Varga Juditig. A díszdoboz 50 korongja 35 operaművet tartalmaz, illetve 3 dvd-t is újévi nyitányokkal, a cigánybáró részleteivel és az operát népszerűsítő kisfilmekkel. Az összeállítás tavaly november 7-én, Erkel Ferenc születésnapján, vagyis a Magyar Opera Napján jelent meg.

Ahogy dr. Ulrich Attila alpolgármester fogalmazott: – A magyar opera első olyan alkotása, amelyet nagy közönség előtt adtak elő 1822-ben, a Béla futása nevezetű mű. Ez is rajta van többek között azon a válogatáson, ahol lényegében a magyar operának az atyja, Erkel Ferencnek több operája hallható, de itt van Bartók Bélának A kékszakállú herceg vára, az egyik talán legismertebb magyar opera, szóval egy olyan hungarikum ez, egy olyan gyűjtemény, amely az egyébként nem olyan könnyű műfajt próbálja megkedveltetni vagy terjeszteni az emberek között.

Balettben és operában bővelkedik a következő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei filharmóniai évad, jelezte tájékoztatójában a Filharmónia Magyarország régióvezetője, Fehér János.

Az ifjúsági koncertek mellett teltházasak a felnőtt bérletes előadások is, így jó szívvel hozzák a Móricz Zsigmond Színházba vagy a Kodály Iskola hangversenytermébe az Operaház ajánlatát, októberben klasszikus- és modern balett estet, novemberben szimfonikus muzsikát. Január 21-én Puccini operájával, a Toscával szerepel az Operaház zenekara, majd február elején Puccini Itáliájával érkezik az operatársulat. Ez a címe különben a következő operaházi évadnak, amely decemberben indul az Erkel Színházban. Az Operaház történelmi épülete a felújítás után várhatóan 2019 szeptember végén nyit az Andrássy úton.

(Fotó: Szarka Lajos)