Olimpikonok az uszodában!

Nyíregyházán járt Czene Attila. Az Atlantai Olimpia bajnoka Dr. Szabó Tündével közösen látogatta meg az Úszó Nemzet Program résztvevőit. 27 nyíregyházi intézmény gyerekei tanulhatnak meg úszni a programnak köszönhetően. 

Az úszás, mint életmentő mozgásforma, a vízbiztonság és úszásoktatás kérdése nemzetközi szinten is kiemelt fontossággal bír. Ezt felismerve az Európai Úszó Szövetség (LEN) 2018-ra egy teljesen új célkitűzést fogalmazott meg. Egy olyan programot indított, amelynek legfőbb célja a vízbe fulladás okozta halálesetek számának jelentős csökkentése, prevenciós célú oktatási programokkal. Magyarországon az Úszó Nemzet Program keretében több helyszínen tanulhatnak meg úszni a gyerekek. Nyíregyházán a Városi Sportuszodába 27 óvodai illetve iskolai csoportnak tartanak oktatást. 

- Ez az uszoda a legmagasabb színvonalat képviseli, ahol ideális körülmények között tanulhatnak meg úszni a gyerekek. Ez egy nagy lehetőség a kicsik számára, és nem az a cél, hogy mindenkiből versenyző legyen, hanem, hogy vízbiztosan tudjon úszni - mondta Dr. Szabó Tünde kormánybiztos. 

Három éven keresztül tanulhatnak a gyerekek úszni, teljesen ingyenesen. Három úszásnemet sajátíthatnak el, és életmentést is oktatnak nekik. Csütörtökön egy olimpiai bajnok is meglátogatta a kicsiket. Czene Attila 1996-ban Atlantában olimpiai bajnok lett. Fontosnak tartja, hogy minél többen tanuljanak meg úszni. 

- Az úszás nem csak a sport szeretetét, hanem rendszer szeretet is ad a gyerekeknek. Megtanulják betartani a napi rutint, ami később a munkához való hozzáállást is befolyásolja.  Akik kikerülnek a programból, magabiztosan tudnak majd úszni is, ami az életük része lehet - mondta Czene Attila olimpiai bajnok úszó. 

A Városi Sportuszodában számos programot tartanak az úszásoktatás mellett is. A Mozdulj Nyíregyháza keretében is tartanak itt eseményeket, illetve több versenyt is tartanak a létesítményben. Legközelebb a Szabolcs Kupa helyszíne lesz az uszoda.