Októbertől emelkedik az autópálya-matrica ára, januártól drágább lesz az e-útdíj

A használati díjas e-matricás rendszerbe tartoznak a motorkerékpárok, a személygépkocsik (és azok pótkocsija), továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, az autóbuszok, a külön jogszabály alapján nem útdíjkötelesnek minősülő gépjárművek, valamint ezek vontatmányai.


Októbertől változik a fizetős útszakaszok árszabása, a tíznapos matrica a jelenlegi 2975 forintról 3500 forintra drágul a D1-es kategóriában, azaz 525 forinttal kell majd többet fizetni. A 10 napig érvényes heti jogosultság ára egyébként – a D1M, azaz a motorkerékpár kategória kivételével – valamennyi díjkategóriában változik az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelete értelmében.

Ez alapján a D2-es kategóriában 5950 forint helyett októbertől már 7000 forintot kell fizetni, a B2-es, autóbuszos díjkategóriában pedig a 13 385 forint helyett 15 500 forintba kerül majd a 10 napig érvényes heti matrica. Az U kategóriában, azaz a D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsinál is változik az ár: a jelenlegi 2975 forint helyett 3500 forintos lesz az e-matrica.

Január elsejétől pedig mintegy 5,8 százalékkal emelkedik majd a fuvarozók által fizetendő e-útdíj, a plusz bevétel egy úgynevezett falusi útalapba kerül, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a legkevésbé fejlett falusi útszakaszok fejlődjenek.


Dér Vivien

Fotó: Internet