Októberben színpadon a Macbeth

A 2018/19-es évad első olvasópróbáját tartották a Móricz Zsigmond Színházban. A tavaly Don Carlosban szereplő Horváth Illés egy Shakespeare drámát, a Macbeth-et állítja színpadra a Krúdy Kamarában. A valamennyi színházi ponton megújított előadás bemutatója október 19-én lesz.


A Macbeth „Az a skót darab, melynek egy régi színházi babona szerint a címét sem lehet kiejteni, nehogy az alkotók maguk ellen ingereljék a Gonosz erőit, Shakespeare legrövidebb, egyben egyik legtalányosabb műve. A hatásos politikai krimi és pszicho-thriller teljes kelléktárát felvonultató dráma voltaképpen erkölcsi választásainkról, a bennünk élő szenvedélyek és morális tudatunk közti harcról, gyenge ellenállási kísérleteinkről és sorozatos elbukásainkról szól. A bűnnel való találkozást, a bűn elkövetésének különböző stációit ragadja meg. Macbeth-et a mese szerint három boszorkány ejti csapdába, és jelöli ki számára a végzet ˜– minden emberre leselkedő – hármas útját: a hatalomvágy kísértését, a tett utáni lelkifurdalás terhét, a tehetetlenség vergődését, amely végül a teljes megsemmisüléshez vezet – így szól a színház hivatalos ajánlója a dráma elé.

Adódik a kérdés, a rendező hogyan tálalja majd e veretes és nemes sztorit a középiskolásoknak is kínált előadásban. Lehet szórakoztató, emészthető e középkori történet?

– Azt gondolom, hogyha jól van csinálva Shakespeare, akkor önmagában az. De ezzel együtt igen, lesznek az előadásnak olyan elemei, olyan megnyilvánulásai, amik a mai fiatalokhoz még közelebb hozza. A zenei világára, a látványvilágára gondolok. Olyan filmekre fogja emlékeztetni a fiatalokat ez az előadás, amiket nemrég láttak moziban. És nagyon fogok igyekezni, hogy hasonló hatásmechanizmussal tudjunk dolgozni, tehát lesznek olyan effektek, olyan hatások, amik kifejezetten emlékeztetni fogják őket nemrég TV-ben, a moziban látott fantasy-kra, misztikus filmekre, úgyhogy bízom benne, hogy ezáltal mindenféleképpen megnyerjük őket a színháznak – fogalmazott a rendező, Horváth Illés.

A közönség nem fog az irodalomra, a kötelező olvasmányra gondolni, hiszen Horváth Illés, a tavalyi Don Carlos előadás szereplője songokat írt és íratott, Sediánszky Nóra dramaturggal igyekeztek barátságossá, ugyanakkor tanulságossá tenni a történetet.
Kállay Géza fordítását használják, amely jambusokban íródott ugyan, de friss, "ropogós" a szöveg. A professzor segítséget ígért az alkotóknak, támogatta volna a produkciót a bemutatóig, de váratlan halála miatt egyedül kell majd boldogulniuk a legújabb fordítással.

Horváth Illés az olvasópróbán utalt a fentebb már említett legendára, miszerint rendre valami tragédia árnyékolja be a Macbeth bemutatókat. Talán a fordító vitte el ezt a súlyos terhet.

A tervek szerint kosztümös is és nem is a darab. Egy elképzelt jövőbe, új középkori közegbe vezeti el a nézőt, amikor nem lesznek már technikai eszközök. A Mad Max vagy a Szárnyas fejvadász bizonyosan jelent valamit a fiataloknak.

– Igyekszem majd tanulságot szolgáltatni, de nem szeretném lelőni a poént előre. Ez azért Shakespeare legsötétebb darabjainak egyike, mert itt tényleg sok durva dolog történik. Gyilkosok és gyilkosságok, és hasonló dolgok vannak benne. Én azt gondolom, hogy ez a mű egy nagyon erős erkölcsi és morális tartalommal és tanulsággal bír, tehát ilyen értelemben egy nagyon pozitív színmű, és ebbe az irányba fogom tolni legalábbis – így szól a rendező ígérete.

"Csak sodródunk a vad, nyílt óceánon, és nincs utunk semerre” – írja a Macbeth-ben Shakespeare. Irány és utazás. A dráma bemutatója október 19-én lesz a Móricz Zsigmond Színház Krúdy Kamaraszínpadán. A címszereplő Nagyidai Gergő, Lady Macbeth szerepében pedig László Lilit láthatják.

Matyasovszki Edit