Öhön
Az öhön (slambuc, öreglebbencs) eredetileg egy alföldi pásztorétel, leginkább a krumplis tésztához hasonlító egytálétel. Ízlés szerint tehetünk bele még több burgonyát és kolbászt. A népszokás úgy tartja, hogy harminckétszer kell megforgatni a bográcsot, akkor lesz benne tökéletes a slambuc. A legenda szerint, amelyik pásztorember megette a slambucot, az csak annyit tudott mondani: „Öhön”. Így kapta a nevét.

Hozzávalók:
szalonna,
2-3 hagyma,
személyenként 2 burgonya,
többfajta tészta, só, bors

Elkészítése: A szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk, majd kiszedjük a zsírból. 2-3 hagymát vágunk a zsírba, megpirítjuk. Leszűrjük a hagymát. Apró kockára vágott burgonyát, sót teszünk a hagymás zsírba, 2 ujjnyi vizet öntünk rá. Ha félig megfőtt, beletesszük a tésztát. Minél többfélét, annál jobb. Mindezt bográcsban a legjobb készíteni. A végén egy kicsit megpirítjuk, rátesszük a tepertőt. Pirospaprikás változata is van. Kínálhatunk hozzá paprikát, paradicsomot, hagymát.

Forrás
„Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg nemrégiben a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.