Nyuszi hopp! - a húsvétra készültek  a Gárdonyiban

Húsvéti tojáskereső versennyel kedveskedett a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézménye a környék óvodásainak és saját tanulóinak az ünnep előtt. A játékos vetélkedés során megelevenednek a régi néphagyományok és a modern kori szokások. 

„Nyuszi hopp, nyuszi hopp, máris egyet megfogott!”- énekelték együtt óvodások és kisiskolások a népszerű gyermekdalt a Nyíregyházi Tankerületi Központ által fenntartott Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézményében. A Kórház utcai iskolában már hagyomány, hogy Húsvét és a tavaszi szünet előtt megelevenítik a régi szokásokat, mellettük pedig játékos tojáskereső versenyre hívják a környező nagycsoportos óvodásokat.

A gyerekeket egy emberméretű nyuszi fogadta az iskolában, aki kezet is rázott a versenyre érkezőkkel. Az udvaron a Kerekedő Tagóvoda Így tedd rá csoport néptáncosai hagyományos, húsvéti gyermektáncokkal szórakoztatták a tojáskereső verseny résztvevőit. Akinek kedve támadt, be is állhatott a táncosok közé.

A közös mulatság után kezdetét vette a tojáskereső verseny. A Gárdonyiban még januárban elkezdték a készülődést erre a tavaszi eseményre. A gyerekek technika órákon és a délutáni szabadidős foglalkozások során műanyag és hungarocell tojásokat festettek, díszítettek, miközben a pedagógusok a Húsvéttal kapcsolatos népszokásokról meséltek nekik. A Kórház utcai iskolaudvaron több mint kétezer tojást rejtettek el a pedagógusok, hogy azokat nagy izgalmak közepette megkeressék a gyerekek.

A megtalált tojások egy részével az óvodások és az iskolások feldíszítették a tojásfát, a csokitojásokat pedig megették. A legtöbb tojást összegyűjtött osztály boldogan emelte a magasba a jutalomként kapott vándorserleget. A délelőtt eseményeit a nyuszisimogatóban pihenték ki a gyerekek, ahol a kisállatok dédelgetése mellett meghallgathatták azt is, hogyan viselkednek a felelős állattartók és mivel lehet kedveskedni az apró szőrgomócoknak ahhoz, hogy ne csak Húsvétkor, hanem sokáig velünk legyenek.

forrás: Tóth László, tagintézmény-vezető

Kapcsolódó galéria

Nyuszi hopp! a Gárdonyiban