NYTV Híradó: minőség, új külsővel
Új arculatot kap a Nyíregyházi Televízió hírműsora. A Helyi Érték Díjjal többszörösen kitüntetett Híradó az elismert beltartalommal, de új díszlettel és főcímmel várja a nézőket hétfő estétől.

Egy helyi televízióban a napi hírműsor az adásfolyam legfontosabb eleme, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen külsőségek fogadják a közönséget. Egy díszlet évekig meghatározza a csatorna arculatát, ám bármennyire is szeretjük, s megszokjuk, időnként frissíteni kell. Ez történik most az idén már 31 éves szerkesztőségünknél.

Többfunkciós díszlet

Miló Mihály (HSC), az NYTV – a Színház- és Filmmûvészeti Főiskolán annak idején szcenikaórákat is hallgató – vezető operatőre, jellegzetes, előterében modern, hátterében a régi városképet felidéző díszletet álmodott a régi helyére. Ez a stúdió mostantól alkalmas akár egy vagy több vendég egyidejű szerepeltetésére is. Oszlopokkal való tagolása pedig a tervező szerint a korabeli fórumot idézi, amely már az ókorban is a kommunikáció, hírközlés helyszíne volt. Emellett az új stúdió helyet adhat élő, országos bejelentkezéseknek, hiszen a Nyíregyházi Televízió az MTVA vezető beszállító partnere a megyében, így naponta akár több tudósítással, riporttal is jelentkezünk a közmédia hír- és magazinműsoraiban.

Művészi háttér

Az adáskép háttere valóban művészi, hiszen Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének igazgatója ihlette. Pontosabban egy tavalyi tárlaton szerepelt képsorozata, mely a korabeli Nyíregyházát megidéző, a „Vágy villamosa” címet viselte. A Pál Gyula Teremben kiállított képek majd mindegyike megjelenik összefűzve egy montázsban, köztük olyan középületek is, melyek ebben a formában már nem is léteznek, mint ahogy a villamos sem jár – csak áll a belvárosban. Ezúton mondunk a grafikusmûvésznek újra köszönetet az engedélyéért, a nyíregyházi hangulat megteremtéséért.
Ezzel együtt a főcím, illetve a mûsoron belüli szpotok imázsa is változik a díszlettel együtt, friss, újszerû élményt adva a nézőknek. Pedig az előzőek is kedveltek voltak: a tartalom mellett a forma is hozzájárulhatott kisrészt ahhoz, hogy a Helyi Televíziók Országos Egyesülete több alkalommal ítélte oda szerkesztőségünknek a Helyi Érték Díjat, legutóbb tavaly, mint az ország egyik legjobb helyi hírműsorának. Nemcsak a képi világ gyökeres megváltoztatásánál nyúltunk vissza a nyíregyházi gyökerekhez, hanem a kivitelezésben is lokálpatrióták voltunk. A szerkesztőség technikai csapata mellett a városban dolgozó szakemberek készítették és rakták össze a végleges, a képernyőn látható díszletet. Aki kíváncsi rá, naponta többször is „gyönyörködhet” benne, hiszen a szerkesztői koncepció szerint a minél szélesebb körű elérés érdekében naponta többször is jelentkezik a Híradó, délután hattól kezdve, majdnem minden egész órában, és még mobileszközről is nézhető élőben. Aki pedig lemaradt valamelyikről, megnézheti a nyiregyhazitv.hu címen vagy hétvégén, a Hét hírei című összefoglalóban a legfontosabbakat. Várjuk Önöket szeretettel a képernyők elé – hétfőtől is!

(Szerző: Tarczy Gyula)

(A képen: a Híradó új díszletében Kovács Kriszta műsorvezető)