Nyomásfokozó – 12 000 ember számára alakul ki kedvezőbb nyomásszint
fotó: Szarka Lajos

Megtörtént a Debreceni–Simai–Tünde utca kereszteződésében kialakított nyomásfokozó műszaki átadás-átvételi eljárása. A 30 napos próbaüzem során nem merült fel hibajelenség. A fejlesztés nemcsak az ipari park szempontjából jelentős, eredményeként közel 12 000 ember számára alakul ki kedvezőbb nyomásszint.

Nyíregyháza a mai kor igényeinek megfelelő módon a termelő gazdaság fejlesztése érdekében a már meglévő ipari parkjainak jelentős fejlesztését határozta el. Az ipari park területén jelentkező sürgős igények kielégítése érdekében a meglévő városi vízvezetéki hálózaton történt beavatkozás, az üzemeltető Nyírségvíz Zrt. közreműködésével a Debreceni–Simai–Tünde utca kereszteződésében megvalósult egy nyomásfokozó műtárgy kivitelezése. A fejlesztés kedvezőbb nyomásviszonyokat teremt Borbánya, Kistelekiszőlő, Butyka, Nagyszállás és Nyírjestanya, valamint a Kállói út vasúttól keletre eső részein, hiszen közel 12 000 ember számára alakul ki a kedvezőbb nyomásszint.

– Már a ’80-as,’ 90-es években felmerült az igény – amikor Borbánya lakosságszáma is kezdett növekedni –, hogy valamilyen nyomásfokozó műtárgyat helyezzünk a 600-as vezetékre, ami a Tó utca felől érkezik és ágazik el a város és Borbánya, Rozsrétszőlő irányába. Tehát egy nyomásfokozó műtárgy létesítési igénye már ekkor felmerült, mert főleg a Borbányán és Rozsrétszőlő külsőbb részein annyira leesett a nyomás, hogy a fogyasztók alacsony nyomásértéket tapasztalhattak, amely nyári időszakban, magasabb vízfelvétel mellett esetlegesen bosszúságot is tudott okozni. Most ez is megvalósult. Továbbá ez időlegesen az ipari parki fogyasztók számára magasabb vízkivételi lehetőséget biztosít, de a beruházás első ütemének befejezésével, amelynek a nagy eredményeként a kivitelezés megindult és a második ütem tervezésétől, kivitelezésétől lényegében ez már teljes egészében közcélú fejlesztésnek tekinthető. Hosszú távon célvezetékkel fogjuk biztosítani az ipari park vízellátását. Az átmeneti 2–3 éves időszakban kerül sor innen az ipari park vízellátásának a biztosítására – hangsúlyozta dr. Podlovics Roland gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester a helyszínen.

A mű megépítéséhez meglévő szennyvízcsatorna és térvilágítási hálózat kiváltása is szükséges volt. A kivitelezési munkák február 11-ig befejeződtek, az ezt követő próbaüzem után pedig március 12-én a műszaki átadás-átvételi eljárás sikeresen lezárult.

– A nyomásfokozó egységben az üzembiztonság céljából 3 darab szivattyúegység került elhelyezésre, ebből 2 szolgálja a megnövekedett vízigények kiszolgálását, egy pedig tartalék, ami üzembiztonsági célokat szolgál. Jelenleg az ipari parkban még nem jelentkeznek ezek a többlet vízigények, viszont az üzembehelyezése a nyomásfokozónak megtörtént. Az elmúlt egy hónapban végrehajtottuk a próbaüzemet, ami sikeresen lezárult, és már a lakosság is érezheti, hogy a megszokott nyomáshoz képest 0,6 bar nyomásértékkel nagyobb nyomást tapasztalnak. Rövid időre, 2 alkalommal egy-egy órára esetleg tapasztalhattak nyomásesést, ez annak volt köszönhető, hogy ebben az időszakban végeztük el a nyomásfokozó terhelési próbáját. Imitáltuk annak a fogyasztásnak a többszörösét is, ami az ipari parkban jelentkezni fog, és megnéztük, hogy a szivattyúk valóban bírják-e ezeket a teljesítményeket, szállítási kapacitásokat, és örömmel mondhatom, hogy ez teljesült, a szivattyú stabilan működik. Az üzemeltetésben a próbaüzem alatt gondok nem jelentkeztek – mondta el Kósa István, a Nyírségvíz Zrt. közműosztály-vezetője.

A műtárgyban elhelyezett szivattyúk áramellátásának folyamatos biztosítása érdekében beszereztek egy dízel aggregátort is, amely az esetleges elektromos üzemzavarok áthidalására szolgál. A nyomásfokozó helyszínén, a Debreceni–Simai–Tünde utca kereszteződésében, a munkákkal igénybevett és részben felbontott közterület esztétikus és teljes körű helyreállítása is megtörtént.