Nyitányként egy bravúr - Mariborban lépett pályára a Fatum Nyíregyháza

 Megkezdődött a nagy januári sorozat a Fatum Nyíregyháza számára. A női röplabdások Mariborba utaztak, ahol a MEVZA-kupában a harmadik helyen álló, Bajnokok Ligája induló házigazda ellen léptek pályára először. A Branik kétszer annyi pontot szerzett eddig mint a Nyíregyháza, ennek ellenére az első játszmában végig a Fatum irányította a találkozót. A szett elején sikerült egy hat pontos előnyt kiharcolni, és ezt a folytatásban tartotta, sőt tovább növelte Horváth András együttese. A mieink nagyszerűen mezőnyöztek, jellemző, hogy a Maribor saját nyitásai után csak az esetek 29%-ban szerzett pontot, míg a Fatum 52%-ban volt eredményes, és lényegesen kevesebb volt a technikai hibánk is. Nyerte is a játszmát a Nyíregyháza, ami azért nagy fegyvertény, mert a sorozatban még veretlen Maribor eddig mindössze két szettet veszített! 

A második felvonás elején sokáig egyik csapat sem tudott előnyt szerezni, 4-4 ig mindkét gárda rendre pontot szerzett fogadóként. A folytatásban sem változott a helyzet, két pontnál többet egyik együttes sem tudott zsinórban szerezni, így a technikai szünetnél 8-7 volt az állás. Fordított a Nyíregyháza, és 14-16-nál két ponttal (ebben a szettben jelentősnek számító előnnyel!) vezetett. 16-18-nál azonban négy pontot szereztek zsinórban a hazaiak, és ez döntőnek bizonyult, mert nyerték 25-21-re a játékészt a szlovénok. Ebben a játszmában mindkét csapat nagyon stabilan játszott, mindössze 1(!) technikai hiba volt, az is hazai oldalon. 

A harmadik szett elején semmit nem változott a helyzet, kicsit több volt a hiba mindkét oldalon, de maradt a magas színvonal. 16-16 után a Nyíregyháza került előnybe, de a hajrá előtt megint ledolgozta két pontos hátrányát a Maribor. Ezúttal azonban tanult az előző játszma végéből a Fatum, végig jól koncentrált, és 25-22-re nyerte a játszmát, így ismét vezetett. 

A megnyert játékrész szárnyakat adott a mieinknek, és rögtön négy ponttal kezdtek a negyedik szettben! Sőt! A támadások 80%-a jó volt, így 2-7-nél öt pont lett az előny. Minden sikerült ekkor, még ászt is nyitott a Nyíregyháza, ami eddig nem volt jellemző a meccsre, 9-15-nél már hat pont volt a különbség egy olyan csapat ellen, mely eddig négy meccséből négyet nyert. A szlovénok nem adták fel, zsinórban háromszor is eredményesek voltak, de mielőtt meleg lett volna a helyzet, jött a válasz. 14-20-nál karnyújtásnyira került a bravúr, és végül nyert a Fatum Nyíregyháza, a mérkőzés képe alapján teljesen megérdemelten! 

Röplabda MEVZA-Kupa

Nova KBM Branik Maribor - Fatum Nyíregyháza 1-3 (-17, 21, -22, -19)

Nyíregyháza: Valdez, G. Francesco, Kalicanin, Matic, Fernandez, Kalotai. Csere: Tóth F., I. Francesco (liberók), Kundrák, Villám L. Edző: Horváth András.

Dankó László