Nyíregyházi séf a magyar döntőben

A nyíregyházi séf, Kelemen Roland lesz az egyike annak a négy döntősnek, akik október 26-án megmérettethetik magukat a Bocuse D'or magyar döntőjében. A szeptemberi válogató kötelező eleme a norvég lazac volt, a versenyzőknek vegetáriánus és vegán köretet is el kellett készíteniük. A Hunguest Sóstó séfhelyettese már nem először vesz részt a versenyen. 2019-ben és 2021-ben a második helyet sikerült elnyernie.

Szeptember 4-én a Bocuse d’Or budapesti selejtezőjében Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese bejutott a magyar döntőbe. Főételként konfitált lazacfilét, homárvajas hollandi mártást, sáfrányos kukoricát, vörös garnéla cevichét, céklával marinált hagymát készített.

„Egy lazacot elég nehéz kezelni. Ez attól is függ, hogy milyen a minősége. Felkészüléskor mindig kaptam a METRO-ból friss alapanyagokat, ezeket úgy dolgoztam át hőmérsékletileg, hogy beleférjek a versenyidőbe” – mondta Kelemen Roland.

Elmondása szerint a környezete támogatja az ambícióit. A Hunguest Sóstóban egy konyhablokkban készül a megmérettetésekre, pontos tervet dolgoz ki.

„Nekem van egy szoros időbeosztásom, hogy mit mi után fogok készíteni. Minden percre pontosan ki van dolgozva, ez a tálalásra is érvényes ugyanúgy” – tette hozzá Roland.

A séfhelyettes már nem először vesz részt a Bocuse d’Or-on, 2019-ben és 2021-ben második helyezést ért el a versenyen.

„Ez egy olyan megmérettetés, ami felpezsdít. Amikor nyomás alatt vagyok, jobban teljesítek. A verseny ideje alatt egy kétórás folyamatot másfél óra alatt tudtam megcsinálni. Ez megmozgat szakmailag, új dolgokat tanulhatunk, fejlődünk, mástól tanulunk. Ez az, ami minket motivál” – emelte ki a séfhelyettes.

A magyar döntőben a legjobb 4 séf méretteti meg magát, a győztes képviselheti hazánkat a 2024-es európai döntőn Norvégiában.

„Erős a mezőny. Úgy gondolom, hogy mindenki valami újdonsággal készül. Nagyon várom, hogy mik lesznek ezek, miket tudunk egymástól tanulni, ezáltal fejlődni” – zárta gondolatait Kelemen Roland.

A döntő 2023. október 26-án lesz. Kelemen Roland úgy fogalmazott, számára a szakma egyfajta életérzés, a jövőben folytatni szeretné a munkáját a Hunguest Sóstóban.