Nyíregyházi Advent – December 1-től vár mindenkit a forgatag! Minden részlet itt!

Nyíregyházán december 1-jétől várja színes adventi forgatag a városlakókat és az érdeklődőket a város főterén.

A fenyőfa hagyományosan a Takarékpalota előtt díszíti a Kossuth teret, melyet egy kertvárosi család ajándékozott a városnak. A közel 16 méter magas, negyven éves lucfenyőt több, mint 2000 méter hosszú fényfüzér, világító csillagok és aranyszínű gömbök dekorálják. A fenyő mellett az ünnepekhez kapcsolódó építmények, a Mikulásház és a betlehemi jászol található. Megújult dekorációval a színpad a tavalyi évhez hasonlóan a Polgármesteri Hivatal főbejárata előtt van felállítva. A hagyományokhoz híven a színpad és a Kossuth szobor között kap helyet az Adventi koszorú.

Ünnepi fények a belvárosban

Ebben az évben tovább bővül a belváros díszkivilágítása. A tavaly megújult Vay Ádám körúti és Bethlen Gábor utcai fényeken kívül az idén a Luther utcában, valamint a Dózsa György utcán bővítették a város díszfényeit. Ezeken a helyszíneken 6-6 db kandeláberen helyeztek el új, 3 méter magas díszvilágítást. A Kossuth tér fái közül újabb három platán fa és a Dózsa György utcában 6 gömbfa kap fénydekorációt. A tér közepén lévő tartószerkezet a méltán népszerű térháló, fényfüzérrel és organikus gömbökkel teszi igazán ünnepivé és hangulatossá a „Nyíregyházi Advent” karácsonyi forgatagát. A Polgármesteri Hivatal épületének teljes homlokzatán a 0,8 méter és 2 méter hosszúságú jégcsapfényeken kívül 12 db, 4 méter hosszúságú fényfüzér ragyog majd. A nyíregyházi óvodások közreműködésével idén is feldíszítik a "Kis Karácsony Fenyőszigetet", ékesítve ezzel városunk főterét.

Az ünnepi fények 2020. január 6-ig, vízkeresztig díszítik a belvárost.

Karácsonyi vásár

Egységes jégcsap motívummal és fényhálóval díszített faházak alkotják a vásár helyszínét. A Kossuth téren 20 vendéglátó, illetve ajándékárus kínálja majd portékáját, a tér kávézói az idei évben is részesei lesznek a forgatagnak fűtött teraszaikkal. A Városalapítók szobránál található öt faházban a történelmi egyházak kitelepülései mellett, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület cipősdoboz akciója kap helyet, illetve a „Made in Nyíregyháza”, azaz a helyi termékés szolgáltatásfejlesztési program 20 résztvevője mutatkozik be. Az Aranykapu Népművészeti Egyesület tagjai - 25 népi iparművész - a mesterségüket bemutató karácsonyi vásárt tartanak. Tovább bővül a vásár területe a Samassa József térrel és a Dózsa György utcával, itt ugyanis további 10 árus kínálja portékáit.

Extrém hinta és dodgem

A Nyíregyházi Advent ideje alatt négy helyszínen próbálhatnak ki kicsik és nagyok különböző játékokat. A szökőkút mellett az XXL extrém hinta és a közel 400 m2 nagyságú dodgem várja a nagyobbakat. A Takarékpalota mellett a nyírségi kisvasút kicsinyített mása régmúltat idéző élményt nyújt a gyerekek és családok számára, a Városalapítók szobránál egy gyermekkörhinta a legkisebbeket szórakoztatja.

Kulturális és szórakoztató programok a Kossuth téren

Akár csak tavaly, december 2-22. között ebben az évben is minden nap utcazene teszi még hangulatosabbá a karácsonyi forgatagot. A Kossuth téren felállított színpadon színes programkínálat teremt karácsonyváró hangulatot hétfő kivételével a hét minden napján. Hétköznap helyi fellépő csoportok, zenekarok, iskolák növendékei kedveskednek adventi műsorral, vasárnaponként sztárvendégek szórakoztatják a közönséget.

Programok:

december 1. (vasárnap)

16.30 Ünnepi fények felkapcsolása Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntője

Ökumenikus adventi áhítat

Első adventi gyertya meggyújtása

Sztárvendég: CSONKA ANDRÁS

december 3. (kedd)

16.30 A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ műsora

17.00 A Nyíregyházi Göllesz Viktor Szakiskola, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény műsora

17.15 Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény műsora

december 4. (szerda)

16.30 Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium

17.00 Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

december 5. (csütörtök)

10.00 VIDÁM MANÓK Együttes

16.30 Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium

17.00 Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium

december 6. (péntek)

16.30 Csernák Mónika és Tibor „Romantikus duettek”

17.30 Mentha Project

december 7. (szombat)

16.30 Melounge Duo 17.30 Szívtiproll

december 8. (vasárnap)

16.30 Második adventi gyertya meggyújtása

Sztárvendég: GÁJER BÁLINT

december 10. (kedd)

16.30 Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Hermann Ottó Tagintézménye

17.00 Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye

december 11. (szerda)

16.30 Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium

17.00 Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye

december 12. (csütörtök)

16.30 Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

17.00 Vikár Sándor Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola

december 13. (péntek)

16.30 Beat-lesz 17.30 Polip Band

december 14. (szombat)

16.30 Ukulele Trio

17.30 Képmás Zenekar

december 15. (vasárnap)

16.30 Harmadik adventi gyertya meggyújtása

Sztárvendég: ZOLTÁN ERIKA

december 17. (kedd)

16.30 Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola

17.00 Nyíregyházi RIDENS Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

17.15 Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye

december 18. (szerda)

16.30 Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézménye

17.00 Nyíregyházi Bem József Általános Iskola

december 19. (csütörtök)

16.30 Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézménye

17.00 Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézménye

december 20. (péntek)

16.30 Torma Kata

17.30 Cserjési Beatrix és Szécsi Norbert előadása

december 21. (szombat)

16.30 Jazzmed Band

17.30 Kazár Tíciána és a Tamás Combó

december 22. (vasárnap)

16.30 Negyedik adventi gyertya meggyújtása

Sztárvendég: MÉSZÁROS ÁRPÁD ZSOLT

Varázslatos karácsony… a Városházán Ismét megnyitja kapuit a Városháza!

Az ingyenesen látogatható „Csillagporos karácsonyunk…” című kiállításon karácsonyi enteriőröket láthatnak a Városháza Krúdy termében a látogatók. A karácsonyi hangulatokat Gerliczki Zoltán mestervirágkötő és csapata álmodta egységbe, ami minden korosztály részére nyújt érdekességeket. A kicsiket modellvasút, Szatmári Istvánné saját tervezésű babái, macik és gyűjtemények kedves darabjai várják, míg a nagyokat a karácsonyi dekorációs ötletek és Nádas Hajnalka különleges mézeskalácsai és tortái bűvölhetik el. Öt féle ünnepi díszítésben láthatunk karácsonyi hangulatot idéző fenyőfákat, melyek vintage fehér és púder színekben századfordulós és skandináv jellegű, valamint gyermekszobát megidéző hangulatot teremtve várják a látogatókat. Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt december 2-től 17-éig a Városháza dísztermében berendezett kiállításon. Csoportos bejelentkezés (hétköznap) +36-70/339-2969

„Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás …”

December 1-től a Kossuth téren felállított Mikulás-házban várja a gyermekeket a Mikulás, aki néhány napra beköltözik a Városházára is, ahol hagyományosan a díszterem előtti galérián fogadja majd a kicsiket. A gyermekek az alábbi helyszíneken és időpontokban találkozhatnak a Mikulással: December 1. (vasárnap) 17.00-19.00 Mikulásház December 2-3. (hétfő, kedd) 9.00-12.00 és 13.00-19.00 Városháza December 4-6. (szerda, péntek) 9.00-12.00 Városháza 15.00-19.00 Mikulásház December 7-8.(szombat-vasárnap) 10.00-19.00 Mikulásház December 9-13. (hétfő, péntek) 9.00-12.00 Városháza 13.00-19.00 Mikulásház December 14-15. (szombat-vas.) 10.00-19.00 Mikulásház December 16-22 napjáig mindennap a Mikulásházban 9.00-12.00 és 15.00-19.00 óráig.

Ajándék lapcsánka

Nyíregyháza MJV önkormányzat a korábbi évek hagyományaihoz híven az adventi időszakban idén is frissen sült lapcsánkával várja csütörtökönként 15.30-tól az Adventi Forgatagban sétálókat. Az ajándék lapcsánkát Szoboszlai Gyula mesterszakács, a Nyírségi Ízkirályok Egyesületének elnöke készíti.

Könyvtárak Karácsonya - december 2-22.

Városháza – ebédlő

Karácsonyi kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket december 2-22. között a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársai közreműködésével. Készülnek majd Mikulások, hóemberek és sok egyéb figura, amelyek közül minden kedves résztvevő találhat kedvére valót. Remek ajándék lehet az itt készült apróságokból, de a kézzel készült díszek a karácsonyfák kedves színfoltjává is válhatnak. A kézműves foglalkozásokra egyrészt iskolás és óvodás csoportok jelentkezését várják, másrészt Nyíregyháza és környéke lakosságát, akik az Advent ideje alatt szeretnének egy csöndes, az ünnep hangulatát idéző környezetben együtt kézműveskedni a családjukkal. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár apró, saját készítésű ajándékokkal és együtt töltött idővel szeretne kedveskedni minden látogatónak és így kíván mindenkinek áldott, békés karácsonyt!

Városi Karácsonyi Koncert

A hagyományos Városi Karácsonyi Koncertet december 20-án (péntek) rendezik meg a Római Katolikus Társszékesegyházban 19 órai kezdettel. Közreműködik a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar, a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara, valamint a Cantemus Vegyeskar.

Városi Szilveszter

Az adventi programsorozat december 31-én, a Városi Szilveszterrel zárul a Kossuth téren. A 2019-es évet a hagyományoknak megfelelően tűzijátékkal köszöntjük.

Program:

20.00 DJ HAJNAL

21.30 Folkfusion Band

23.00 LifeStyle

23.30 CURTIS

TŰZIJÁTÉK

00.30 Folkfusion Band

Kapcsolódó galéria

Adventi forgatag 2019 beharangozó