Nyíregyházán ülésezett a Nemzeti Összetartozás Bizottsága
Nyíregyházán tartotta kihelyezett ülését az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága. Céljukat az új Alaptörvény is tartalmazza, a magyarság megmaradjon a szülőföldjén és gyarapodjon. A kihelyezett ülésen a kárpátaljai magyarság helyzete és támogatása volt a fő téma.

A három országgal is határos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye földrajzi helyzete volt az egyik apropója annak, hogy Nyíregyházán tartsa kihelyezett ülését az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága. Házigazdaként Dr. Kovács Ferenc polgármester többek között beszámolt a megyeszékhely határon túli kapcsolatairól is. A bizottsági ülés központi témája a kárpátaljai magyarság helyzete és támogatása volt. Mint elhangzott, az ukrán állam szétesését követően egyre inkább szükség van az anyaország szolidaritására, támogatására. Ennek keretében például bérkiegészítést kapnak a magyar pedagógusok, egészségügyi dolgozók, valamint a kultúra munkatársai. Emellett fontossá vált a gazdaságfejlesztés támogatása is.

 

TÁMOGATJÁK A GAZDASÁGFEJLESZTÉST

 

Dr. Grezsa István kormánybiztos két programot emelt ki. Az egyik az Egán Ede gazdaságfejlesztési program, amely szűk három év alatt 32 milliárd forintnyi tőkebeáramlást és vállalkozásfejlesztést idéz elő. Ebből 12 milliárd magyar költségvetési forrás, 20 milliárd pedig hitelkeret.

További képekért kattintson a fotóra!

A másik pedig az államközi szerződésekre épülő 50 millió eurós segélyhitel-keret. Ebből azokat a határ menti infrastruktúra fejlesztéseket valósíthatják meg, amelyek nélkülözhetetlenek Ukrajna európai uniós csatlakozásához.

 

ÓVODA PROGRAM A MAGYARLAKTA TERÜLETEKEN

 

A bizottsági ülésen elhangzott, hogy az egész kárpát-medence magyar lakta területeit érintő óvoda program is elindul több mint 17 milliárd forintos költségvetéssel.

Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke elmondta, ez 68 új óvoda felépítését jelenti, közel kétszázat felújítanak vagy bővítenek, és 1500 magyar óvodasarkot alakítanak ki ott, ahol a magyar gyerekek kisebbségben vannak. A programban szereplő óvodáknak a jövő év végére kell elkészülniük. Ehhez kapcsolódik az óvodában dolgozó gondozók, pedagógusok, védőnők képzése is. Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága a nyíregyházi kihelyezett ülésén elfogadta az idei év munkatervét is.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)