Nyíregyházán először a Nemzeti Lovas Színház, Pintér Tiborral a Timpex Arénában!

A VIDOR Fesztivál minden évben tartogat meglepetést a fesztiválozóknak. Idén először – a hagyományos színházi versenyprogram mellett – a Nemzeti Lovas Színház is ellátogat a megyeszékhelyre augusztus 26-án 19.30 órai kezdettel, Kincsem című nagyszabású produkciójával, többek között Pintér Tibor és Papadimitriu Athina főszereplésével. Az előadás vadonatúj helyszínen, a Pagony Hotel területén található Timpex Arénában mutatkozik be a kulturális kuriózumok iránt érdeklődőknek. A társulat igazgatójával, és egyben a darab rendezőjével, egyik főszereplőjével, Pintér Tiborral beszélgettünk...

 

Ki ne hallott volna a „csodakancáról”, aki minden versenyét megnyerte, és veretlenül vonult vissza. Az 1800-as évek vége felé járunk, egy elbukott szabadságharc után Magyar­országon, ahol még mindig puskaporos a hangulat. A szerelem, ármány és bosszú mind megtalálható ebben a darabban, amit fantasztikus, mindenki számára ismerős dalokkal írtak meg, hogy megismerje Kincsem történetét és korát. Ezt pedig, most először, Nyíregyházán is láthatja a közönség!

25 ló, 60 színész

– Bár a környéken szinte már mindenhol játszottunk a Nemzeti Lovas Színházzal, Nyíregyházán azonban most először járunk majd. Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy pont a VIDOR Fesztiválon debütálhatunk, ráadásul egy ilyen új építésű lovas bázisban, mint a Timpex Aréna. A Kincsem az utóbbi éveink egyik legfontosabb darabja, alig várjuk, hogy a nyíregyházi közönségnek is bemutathassuk. Azt már most elárulom, hogy nem a film forgatókönyvét követjük majd, de így is csodát fognak látni. 25 lóval és 50–60 szereplővel érkezünk majd, látványos jeleneteket mutatunk be, többek között maga a galopp futam is a darab része.

Igazi show várható

– A lovas színház tulajdonképpen egy híd a cirkuszművészet és a színházművészet között. Mi show-lovasok vagyunk. A társulatban magasan képzett színészek játszanak, akiknek legalább annyira jól kell tudni lovagolni, mint énekelni, és ez fordítva is igaz. Olyanok vagyunk, mint egy énekes-táncos művész, csak mi szteppcipő helyett lovat használunk. Az állat csodálatos motívuma a darabunknak, erőt és lendületet ad nekünk. Lovas nemzet a magyar és ezt büszkén mutatjuk be a világ számos pontján. Idén például Kuvaitba és többek között Qatarba is meghívást kaptunk.

Bár már rutinos a társulat abban a tekintetben is, hogy járjuk az országot, tehát rendszeresen új helyszínen lépünk fel, mégis most nagy lesz a tét Nyíregyházán, hiszen a Kincsemet egy olyan arénában adjuk elő, ami a legjobb díjugrató lovasokat adja az országnak – említhetném Szabó Gábor díjugratót is.

Tehetséges csapat lép fel

– Érkezik Nyíregyházára Papadimitriu Athina, ismert magyarországi színésznő, itt lesz Mohácsi Márk, aki Kincsem zsokéját játssza majd, Pápai Kíra, aki a grófnőt, és jön többek között Ilyés Jenifer is, akit a Sztárban Sztár, illetve az X-Faktor című műsorból már jól ismerhet a közönség. Naponta 4–5 órát lovagolunk, de előfordul, hogy akár 8–10 órát is. Tehetséges csapattal járjuk a világot, és ezt fogjuk megmutatni most Nyíregyházának is, ezúttal augusztus 26-án!

Ez lesz az első nyilvános esemény a lovardában!

Nemcsak maga a darab, hanem az annak helyet adó Timpex Aréna is különleges. Ennek ugyanis az a funkciója, hogy itt folyamatosan edzeni tudjon a Timpex ménes. Persze, mindemellett alkalmas arra is, hogy helyet adjon sportrendezvényeknek, illetve olyan előadásnak, mint amilyen az a Kincsem is. Ráadásul ez lesz az első nyilvános esemény a lovardában- tudtuk meg Tárbály Istvántól, a Timpex Kft. ügyvezetőjétől.

- Itt lótenyészettel foglalkozunk, és igazából ehhez kötődik a közelmúltban megépült Aréna funkciója is. Évente 10-15 kiscsikónk születik, de eddig nem volt fedeles lovardánk, ami a szakmai tevékenység szempontjából telente nagy nehézséget okozott. Mi viszont mivel díjugrató sportágban versenyzünk, így folyamatos edzésekre van szükség és kellett egy ilyen létesítmény. Ezzel építészetileg is igyekeztünk értéket alkotni, hiszen esztétikailag is nagyon látványos. A jövőben lesznek itt díjugrató versenyek, és augusztus 26-án tulajdonképpen felavatjuk a Nemzeti Színház Kincsem című előadásával is. Ehhez 1000 fős mobil lelátót telepítünk. Nagyon örülünk annak, hogy kicsit több mint egy hét alatt már a jegyek 2/3-a elkelt és csupa pozitív visszajelzéseket kapunk. Úgy gondoljunk, hogy az esemény mindenképpen színesíteni fogja majd a VIDOR programkínálatát, ezért is álltak rögtön az ötlet mellé a szervezők. Igazából egymást erősítjük majd a fesztivállal.