Nyíregyházán a kis herceg barátai
Sivatagi rókák költöztek a Nyíregyházi Állatpark Viktória Házába. A különleges külsejű állatokat felvonultató házba egy hím és egy nőstény költözött be. Ők a világ legkisebb rókái, a feltételezések szerint a mesebeli kis herceg jó barátja is ilyen állat volt.

Néha lustán pihennek, aztán vadul szaladgálnak a kis sivatagi rókák a Nyíregyházi Állatpark Viktória Házában. Most költöztek be a különleges külsejű állatok közé, nem véletlenül, a sivatagi rókák rendkívüli külsővel rendelkeznek. Ők a világ legkisebb rókái, füleik viszont hatalmasak, így úgy néznek ki, mintha mesebeli élőlények lennének.

 

RÓLUK MINTÁZTÁK A MESEBELI RÓKÁT

 

Egyes feltételezések szerint Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb művében, A kis hercegben szereplő rókát, a kis herceg legjobb barátját nem az európai vörös róka, hanem a sivatagi róka ihlette. 1953 végén az író egyik társával kényszerleszállást hajtott végre Egyiptomban a Szaharában, ahol több ízben látott sivatagi rókákat, de 1928-ban, Nyugat-Szaharából is egy olyan levelet írt húgának, amelyben említést tett ezekről az állatokról.

 

HASZNOS A MÓKÁSNAK TŰNŐ KÜLSŐ

 

A sivatagi róka mókásnak tűnő külseje élőhelyükön igen hasznos, hiszen a természetben Észak-Afrika sivatagjaiban, valamint a Szaharában és az Arab-félszigeten élnek, s testfelépítésük élőhelyükhöz alkalmazkodott: tömött bundájuk kitűnő hőszigetelő képességgel rendelkezik, így megvédi az éjszaka vadászó állatokat a sivatagban uralkodó éjjeli hidegtől. Szőrük világos színezete nemcsak kiváló rejtő színt biztosít, de hatékonyan veri vissza a hőt, így nappal véd a túlmelegedés ellen.

További képekért kattintson a fotóra!

– A sivatagi rókák a helyüket már birtokba vették, és nagyon jól érzik magukat – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. – A sivatagos környezetbe kaktuszokat telepítettünk, és olyan csontokat is behelyeztünk, amelyek az élőhelyükön is megtalálhatók, az elpusztult állatokat próbáltuk imitálni, hogy otthonosan érezzék magukat. A kis rókák most folyamatosan ásnak, védenünk is kell a kaktuszokat, mert a sivatagi állatok járatokat építenek a földben, itt is ezt alakítják ki.

A sivatagi rókák túlnyomórészt hússal táplálkoznak, kisebb gerinceseket és gerincteleneket fogyasztanak, de megeszik a tojást, a bogyósokat és a gyümölcsöket is.

F.A.

(Fotó: Szarka Lajos)