Nyíregyháza tovább épül:  újabb fejlesztések indulnak

A napokban tett közzé két jelentősebb, útrekonstrukciót tartalmazó fejlesztéscsomagot dr. Kovács Ferenc polgármester. Ez egyrészt jelzi, hogy Nyíregyházán sok más várossal ellentétben nem álltak le a fejlesztések – gondolva az elmúlt esztendő nagyberuházásaira, a nagykörútra, a felüljáróra és a csomópontokra is. Másrészt tudni érdemes, hogy egy ilyen jellegű beruházássorozat előkészítése hónapokat-éveket vesz igénybe, nem időzítve vannak, és az önkormányzatnál már megszokott előrelátó tervezés jegyében zajlanak, a források folyamatos keresése mentén.

Nézzük konkrétan a mostani kettőt, ami valójában három, s melynek részleteiről a 2. és 4. oldalon olvashatnak: az Ószőlő, a Fürdő és a Berenát utca felújítása a Jósavárosban, illetve Sóstógyógyfürdőn, melyek az adott városrészek nagy forgalmat lebonyolító, fontos útjai, utóbbiak turisztikai szempontból is meghatározóak. S beleillik az „Sz-betűsek” (Széchenyi, Szent István, Szarvas...) folytatásába. A mostani három összességében egy uniós, úgynevezett TOP_Plusz-1.3.2.23-NY1-00001 azonosítószámú, Belterületi utak fejlesztése Nyíregyházán I. ütem című projektet jelentenek Hagymási Gyula tájékoztatása szerint.

Megjelent a kiírás, élünk vele

A polgármesteri kabinetvezető kérdésünkre részletesen kifejtette, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében 2023. december 1-én megjelent a fenti kódszámú „Fenntartható városfejlesztés” című pályázati felhívás, mely lehetőséget biztosít, hogy az önkormányzati tulajdonú belterületi közutak felújítása, közlekedésbiztonsági célú fejlesztése a lakóterületekkel való kapcsolatok javításával megvalósulhasson. Az önkormányzat – ugyanúgy megragadva a kínálkozó lehetőséget, mint az elmúlt évtizedben oly sokszor – 2024. január 19-én a felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be.

Kétéves folyamat eredménye

De mindez nem előzmény nélküli, hiszen a város e tekintetben is előre gondolkodott: a lakóutcák felújításához kapcsolódó tervezési szolgáltatásra – eredményes közbeszerzési eljárást követően – már 2022. február 8-án leszerződött a „KÖZÉPTERV” Kft.-vel, amelynek részeként májusra (majdnem két éve) elkészült a projektelemekhez kapcsolódó kiviteli tervdokumentáció. A kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás megindítására támogató tartalmú tanúsítványt állítottak ki a projektelemek (tehát mindhárom utca: Ószőlő, Fürdő, Berenát) vonatkozásában még 2022 novemberében és decemberében. Ennek eredményeképp adta fel az önkormányzat, mint ajánlatkérő az uniós nyílt feltételes közbeszerzési eljárás ajánlati felhívását – ennek nagyjából egy esztendeje, amihez tavaly tavasszal, illetve nyáron a tanúsítványok is megérkeztek. A nyertes ajánlattevő a COLAS Út Építőipari Zrt. lett, a közbeszerzési eljárások lefolytatását követően az érvényes legkedvezőbb ajánlatok alapján kötötték meg velük 2023. július 25-én a kivitelezési szerződéseket, melyek 2024. januárban léptek hatályba.

Ezek nekünk járó források

Ismert, hogy Nyíregyháza a nagyvárosok között országosan a legtöbb, várhatóan 53,5 milliárd forint uniós fejlesztési forráshoz jut ebben a pénzügyi ciklusban. Ezek kifejezetten Nyíregyházának járó, a kormányzat által már megítélt pénzek, úgynevezett dedikált források, melyekért nem kell versenyeznünk. Mivel a felhívás nemrég megjelent, beadhattuk a pályázatot, s utólag megkapjuk a finanszírozását a projektelemeknek, melyek így a turisztikai szezonra elkészülhetnek. A kivitelezési munkálatok a technológiai körülmények rendelkezésre állását követően azonnal megkezdődnek – tájékoztatott a kabinetvezető.

(Szerző: Tarczy Gyula)