Óriási attrakció Nyíregyházán: nyílik a Munkácsy-kiállítás

Eddig közel kétmillióan látták a festőóriás remekműveit. (Megjelent a Nyíregyházi Napló június 22-ei számában.)


Megérkeztek 40. állomásukra a Munkácsy-festmények. A Jósa András Múzeumban június 23. és október 14. között tekinthetők meg a festőóriás remekművei. A tárlat megtekintésére eddig már több százan regisztráltak, de csakúgy, mint a Seuso-kincs esetében, most is rekordlátogatottságra számít a múzeum vezetése.

Múlt héten szerdán megérkezett az egyik legnagyobb és nemzetközi szinten legismertebb magyar festő, Munkácsy Mihály 30 alkotása a nyíregyházi Jósa András Múzeumba. Pákh Imre magyar–amerikai magángyűjtő 2005 óta adja át magyar kiállítóhelyeknek a gyűjteménye darabjait. Nyíregyháza a 40. állomása a vándortárlatnak.

Pozitív érzelmi élményt nyújt

A mai világban, amikor az emberek életében a művészet majdhogynem szükségtelen, pozitív érzelmi élményhez juthatnak mindazok, akik megnéznek egy ilyen kiállítást. Úgy gondolom, némi pénzt áldozni kell arra is, hogy a környezetünkben élőket kiszakítsuk a szürke hétköznapokból, akár egy ilyen Munkácsy-kiállítással is.

– hangsúlyozta Bige László, a Bige Holding Cégcsoport tulajdonosa és egyben a kiállítás fő támogatója.

Színvonalas kiállítások

Dr. Kovács Ferenc polgármester az esemény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a Jósa András Múzeum a második legrégebbi vidéki múzeum Magyarországon, éppen ezért a városvezetés arra törekszik, hogy a magyar kultúra és tradíció a legszínvonalasabb kiállításokkal jelenjen meg a városban. Erre pedig tökéletes bizonyíték lesz a Munkácsy-kiállítás, amit eddig közel kétmillióan tekintettek meg, és mindenhol rekordot döntött a látogatottsága. Várhatóan így lesz ez Nyíregyházán is, ahol bíznak benne, hogy a három hónap alatt legalább harmincezren nézik majd meg – erről már dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója beszélt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a művész ötven festményét két részletben mutatják be: a képek kétharmadát június 23-ától, vagyis a Múzeumok Éjszakájától, a fennmaradó húszat pedig augusztus 20-ától. Az utóbbiak egyébként jelenleg Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeumában, az Ermitázsban vannak, ahol az időszaki kiállítás hetedik hetében már félmillió látogató járt és ezzel minden idők legsikeresebb Munkácsy-kiállítása lett a mostani.

A kiállítás nyitvatartása

2018. június 23. és október 14. között, hétfő kivételével, keddtől vasárnapig tekinthetők meg a Munkácsy-festmények.

Nyári nyitvatartás szerint: 9.00–18.00 óráig tart nyitva a múzeum. Belépőjegyet 16.40-ig vásárolhatnak a nap utolsó, 17 órakor induló csoportjába.

Őszi nyitvatartás szerint: 9.00–17.00 óráig tart nyitva a múzeum. Belépőjegyet 15.40-ig vásárolhatnak a nap utolsó, 16 órakor induló csoportjába.

Bár az 50 Munkácsy-festmény megtekintéséhez, a várható óriási érdeklődés miatt most is szükséges lesz az előzetes regisztráció és az időpontfoglalás a www.munkacsy.josamuzeum.hu weboldalon, vagy telefonon, illetve személyesen, augusztus 20-áig azonban az első 30 képet meg lehet nézni akár e nélkül is.


Bruszel Dóra