Nyárra kész a felújított Kállay-ház – Jó ütemben halad a kivitelezés
Fotók: Balázs Attila

Június 27-én átadják a Bessenyei téren 1 milliárd forintért felújított egykori Kállay otthon épületét. A történelmi dokumentumokból álló gyűjtemény és a könyvtár mellett helyet kap e kulturális intézményben egy várostörténeti kiállítás és konferenciaterem is.

Nyáron, a Múzeumok éjszakáján újabb gyöngyszemmel gazdagodik Nyíregyháza kulturális negyede a színház, múzeum, szabadtéri színpad, illetve a környező parkok ölelésében. A kórházalapító sebész főrvos, Kállay Rudolf építtette egykoron a család lakóotthonát, mely több mint évtizedes tárgyalássorozat nyomán került a város tulajdonába, s lesz közkincs a Modern Városok Programban megújuló II. ütemmel, vagyis az udvari szárnnyal együtt. Ebben az épületegyüttesben kap helyet a Nyírvíz-palotában ideiglenesen elhelyezett Kállay Gyűjtemény.

Itt próbáljuk bemutatni a Kállay Gyűjtemény kapcsán azt a polgári kultúrát, ami Nyíregyházán volt. Összegszerűen 1 milliárd az I-II. ütem, ami most elkészült, és itt is látszik, hogy az attrakcióra, a tartalomra és a látványosságra koncentráltunk. Tehát ez nem csak turisztika, ez a nyíregyháziaknak is szól.

- fogalmazott a sajtóeseményen Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A Kállay Gyűjtemény Magyarország egyik legnagyobb  reprezentatív gyűjteménye, ami a családkutatás egyik központja lehet majd az új helyen. A könyvtár 16 ezer kötet, Kállay Miklós és a Kállay család anyagával van tele. Oyan gyűjtemény, amelyet most Nyíregyháza meg tud mutatni Magyarországnak - szólt az épületbejárás alkalmával Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A Kállay Gűjtemény, ami most 120 négyzetméteren van, ezután 1200 négyzetméteren lesz a kiállításaival együtt, amelyek azt gondolom, hogy Kelet-Magyarország legmodernebb kiállításai lesznek. Ráadásul, ami nem elhanyagholható dolog, hogy egy olyan múltját mutatja be Nyíregyházának és a régiónak, amellyel tanítani lehet azt a generációt, ami most felnő. Azért vannak a digitális játékok és azért vannak a filmek, hogy mindenképpen kicsit játszva tanulhasson az ember. Számítunk arra, hogy minél több turista bejön, ezért vannak az idegen nyelvű feliratok és az új honlap, és ezért van ez az egész építés.

 - folytatta az alpolgármester.

A Kállay-épület három helyrajzi számon volt és három minisztérium volt a tulajdonosa. Hosszú tárgyalások nyomán mára teljes egészében ingyen került a város tulajdonába, a fenntartás is Nyíregyháza feladata lesz.

Korabeli híradók és történelmi filmek, interaktív foglalkoztató, állandó és időszaki kiállításban kincsek kerülnek a Bessenyei téri épületbe.

A gyűjteményt alapító, a néhai miniszterelnök, Kállay Miklós fia Kállay Kristóf, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete közreműködésével kivételes értékek is a városba kerültek.

Ezek közül egyet mutatott Dr. Holmár Zoltán, a Kállay Gyűjtemény történésze:

A Magyar Királyi Szent István rend nagykeresztje a csillaggal. 1764-ben alapította ezt az érdemrendet Mária Terézia. Ez egy unikális darab a Kállay Gyűjtemény falerisztikai állományában. Ez az egyetlen darab van – tudomásom szerint – az országban. Ezt a példányt Belmonte érsek, apostoli nuncius kapta 1911-ben, személyesen Ferenc Józseftől.

E páratlan hazai közgyűjtemény a hamarosan épülő Szindbáddal - az egykori Helyőrségi Művelődési Otthonnal - együtt, illetve a környező két park járdáinak, útjainak felújításával teljes körbe zárja a nyíregyházi kulturális negyedet, melynek persze ígérkeznek még újabb csemegéi is.