Nyári buszközlekedés Nyíregyházán – Új járatok, gyakoribb indulások, éjszakai közlekedés

A nyári iskolai szünet kezdetével június 17-től változott Nyíregyháza helyi buszközlekedése. Gyorsjárat indul Sóstógyógyfürdőre, a szabadidős utazási igények jobb kiszolgálása érdekében bővült az éjszakai kínálat, új járatok közlekednek az iparterületekre, csúcsidőben gyakoribb indulásokat vezettek be a lakótelepek és a belváros között. 

Változó menetrend, több járat

Nyári kínálatbővítés Sóstógyógyfürdőn, új járatok az iparterületekre, gyakoribb indulások a csúcsidőben a lakótelepek és a belváros között valamint éjszakai közlekedés. Többek között ezekkel a változásokkal is számolhatnak a tömegközlekedést használók, hiszen június 17-től érvénybe lépett a tanszüneti menetrendi időszak Nyíregyházán.

– Ezek a változások a nagyfoglalkoztatók igényeinek figyelembe vételével a Sóstógyógyfürdő területén a szabadidős elérhetőségekhez, illetve a lakótelepekhez való eljutás jobb kiszolgálását célozzák a tanszüneti menetrendi időszakban is. A nagyfoglalkoztatók esetében a 49-es autóbusz menetrendje bővült, a 18 órás műszakváltáshoz, illetve az irodai foglalkoztatottak számára is új járatpár közlekedik. Emiatt kisebb mértékben változott a 4-es, 4Y, és 44-es menetrendje is. Néhány perccel később, illetve korábban közlekednek az autóbuszok, illetve az útvonal Oroson változott, a Vezér utca és a Fő utca kiszolgálását is lehetővé teszi. Meghosszabbodott a 94-es autóbusz útvonala, a LEGO folyamatos bővülése miatt. A járat gyorsítása érdekében a Fészek utcai vonalvezetés felhagyásra kerül, a 94-es járat visszakerült az eredeti, Derkovits utcai útvonalra. A műszakváltásnál egyes 94-es járatok 94L jelzéssel a Michelin után tovább közlekednek a 338-as számú út érintésével a LEGO-ig. Az intézkedéssel a LEGO 6 és 18 órás műszakváltásai 3 helyett 4 autóbusszal kerülnek kiszolgálásra, a 94-es hosszabbításával az Északi körútról és a Sóstói út térségéből is átszállás nélkül elérhető lesz a LEGO. A Tiszavasvári úton működő kisebb foglalkoztatók kiszolgálása érdekében a 14 és 22 órás műszakváltások során a 95L járat helyett önálló 95-ös és 93-as járat közlekedik – tájékoztatott Csippán András, a MOBILISSIMUS Kft. szolgáltatásfejlesztési munkatársa.

Gyorsjáratok könnyítik a közlekedést Nyíregyházán

A tanszüneti menetrendi időszakban a kiszámítható közlekedés biztosítása érdekében bővült a nagy lakótelepek irányába a belvárosból induló járatok száma. A Jósaváros irányába négy pár új 7-es járat közlekedik a vasútállomásról, ezzel a 7-es és 44-es járatok közös követése a reggeli csúcsidőszakban 20-ról 15 percre, délután 30-ról 20 percre módosult. Örökösföldön hat új pár 11-es járat közlekedik. A reggeli időszakban a nyári tanszünet idején is a tanítási napokon érvényes menetrend szerint közlekednek, a délutáni időszakban üzemidő bővítéssel 14-től 17 óráig, 60 helyett 30 percenként indulnak a belvárost Örökösfölddel leggyorsabban összekötő 11-es járatok.

– Sóstógyógyfürdő irányába új gyorsjáratok közlekednek szombaton és vasárnap 8E jelzéssel. Ezekről a gyorsjáratokról fontos tudni, hogy csak a legforgalmasabb belvárosi megállóhelyeken, a Sóstói úti kórháznál, illetve Sóstógyógyfürdő területén a Nyíregyházi Állatparknál, a Krúdy Vigadónál, valamint a Strandfürdő bejárata előtti fordulónál állnak meg. A gyorsjáratok hétvégén a Vasútállomásnál minden óra 35 perckor, Sóstógyógyfürdőnél pedig minden egész órakor indulnak. Az autóbuszhoz csatlakozóan a normál 8-as járat is közlekedik, a gyorsjárat mögött 3 perccel, így kényelmesen tudják a városlakók a Sóstói út térségében a céljukat elérni és az InterCity vonatokhoz való csatlakozáskor nincs zsúfoltság ezeken az autóbuszjáratokon. Szintén Sóstógyógyfürdőt érintő fontos változás, hogy az 55-ös autóbusz egész nap félóránként közlekedik hétvégén, munkanapokon pedig délután került öt darab sűrítő járat beállításra Sóstógyógyfürdő irányába – emelte ki Csippán András.

Éjszakai járatok

A szabadidős utazási igények jobb kiszolgálása érdekében bővül az éjszakai kínálat, mely vasúti csatlakozások biztosításával nyújt több lehetőséget a Nyíregyháza és térségében szórakozni vágyóknak, vagy a városba visszatérőknek. A Vasútállomásról 23 óra 35 perckor induló, utolsó budapesti InterCityhez és a Bécsből érkező EuroCityhez csatlakozó 900-as járat naponta közlekedik, így Sóstógyógyfürdőről minden nap éjfélkor is lesz eljutási lehetőség a belváros és a két nagy lakótelep irányába. Hétvégén pedig további három időpontban indul még az éjszakai 900-as körjárat a vasútállomásról.