Nyaljuk a fagyit a strandon - de ne csak a csokit és a vaníliát!
Nekem a nyíregyházi strand, a mostani kánikula egyenlő fagyizással. Imádom, ahogy a hűs ízek szétomlanak a számban. Nagyon szeretem a tejcsokit, az étcsokit, a tejszínt, a csokis meggyet, a kinder csokit, a karamellát és a túrótortát. A fiam inkább a vaníliára, a puncsra, és a rágógumira esküszik. A feleségem pedig a gyümölcs fagyikat (meggy, vérnarancs, citrom, répa-narancs, eredi gyümölcs, eper, málna, szeder, áfonya) szereti.

Bármilyen meglepő is, de mi magyarok nem fogyasztunk elég fagyit. Az utóbbi években erősödő növekedésének köszönhetően Magyarországon évi öt literre emelkedett a korábbi 3,5-ről a jégkrémfogyasztás. Ez azonban még messze van az európai átlagtól, a különlegesebb jeges desszertek lassan nyernek teret a hazai piacon – állítja a világgazdaság.hu egy korábbi írásában. A magyar fagylalt- és jégkrémfogyasztási szokásokat jellemzően még mindig a vanília-csokoládé-eper uralja. (Ezt egyébként a csokoládé és vanília fagylalt esetében megerősítette az egyik nyíregyházi fagyizó tulajdonos is.)

A fagylaltnak rengeteg jótékony hatása van, és akár beépíthetjük a mindennapi táplálkozásunkba. A nőknél napi másfél gombóc, férfiaknál egy gombóc ajánlott. Tanulmányok bizonyították, hogy a kalcium hiány a szervezetben fokozza a zsírsejteket, ezért, ha pótoljuk súlycsökkenést okoz, továbbá csökkenti az éhségérzetet és a vérnyomást, erősíti a csontokat és az immunrendszert és fellép a rákos elváltozásokkal szemben.

Fagylaltot mi magunk is készíthetünk. Vagy veszünk hozzá egy fagyigépet, vagy mi magunk keverjük ki. Így persze nem biztos, hogy olyan lesz, mint a cukrászdákban, de a családnak, barátoknak megteszi.

És akkor a cikk végére jöjjön egy egyszerű Meggyes fagyi recept. (Azért meggyes, mert meggyet most kaphatunk a nyíregyházi piacon is viszonylag olcsón.)
Hozzávalók: meggy, banán, méz, őrölt fahéj vagy vaníliadarabkák, szegfűszeg
Az apróra vágott meggyet a banánt összekeverjük a fűszerekkel és a mézzel, összeturmixoljuk, majd berakjuk a fagyasztóba. Fagyasztás után is ledarálhatjuk gépi darálóval. Külsőre olyan masszát kapunk, mint az igazi fagyi.

(-z -a)