Novemberi hóesés a színpadon
László Miklós romantikus vígjátéka, az Illatszertár bemutatója lesz november 25-én a Móricz Zsigmond Színházban. A tegnapi olvasópróbán találkoztak a színészek Mohácsi János rendezővel. A darab főszereplője, a drogéria tulajdonosa Horváth László Attila.

 

Az előzetes egyeztetések után Pelsőczy Réka vállalta a rendezést, a Katona József Színház viszont ennek ellenére sem tudja nélkülözni a művészt. Így kérték fel a feladatra Mohácsi Jánost, ő közel 15 éve nem dolgozott a társulattal. Akkori bemutatói – a Krétakör vagy a Mandátum – zajos sikere, fesztiválgyőzelmei megosztóak voltak mind a szakmában, mind a közönség körében. Idén nyáron a Városmajori Színházi Szemlén Szép Ernő Vőlegényével elnyerte a legjobb rendezés és a közönség díját is a szombathelyi színházzal.

 

Tom Hanks és Meg Ryan után


De nemcsak Mohácsi János, hanem az Illatszertárnak is története van Nyíregyházán. A VIDOR közönsége az elmúlt esztendőkben kétszer is láthatta a darabot, és igazi sikert aratott. A szerző László Miklós – Amerikában Miklós László néven robbant be a színházi világba a 30-as évek második felében. A szóban forgó dráma története adja A szerelem hálójában című nagysikerű hollywoodi film alapját. Balázs kisasszony és Asztalos úr történetét olyan színészek alakítják, mint Tom Hanks és Meg Ryan.


Sebzett szívek története


A megtört, megsebzett drogériatulajdonos szerepét Nyíregyházán Horváth László Attilára osztották.
– A darabról sok mindent tudok, hallottam. Nem láttam még és nem is olvastam, ez most fog megtörténni – mondta a színész, majd hozzátette – nos igen, játszottam már megsebzett, kisemmizett kisembereket, és nem a kedvenc szerepköröm.

Igazi békebeli, nosztalgikus és romantikus előadásra számíthatnak a nézők. A karácsony előtti ajándékozási lázban, a legnagyobb hajtás közepette zajlanak az események. A drogéria alkalmazottai éppúgy vágynak a boldogságra, a társra, mint mi itt és ma mindannyian. Küszködnek és erőlködnek, közben észre sem veszik maguk körül az igaz barátot, a megölelhető szerelmet.

– Az a nehézség, hogy tulajdonképpen teljesen hétköznapi drámák vannak, de még – nagy szavakat fogok mondani – egy csehovi szituációtól is elfojtottabban, nem kitörő indulatok működnek. Ez azt sugallja esetleg a színésznek, hogy egy laposabb szituációról van szó, pedig nem, csak el vannak fedve az indulatok. És ez nehezebb munka, mint a kiszakadó indulatokat megmutatni 
– véli a rendező.

 

Karácsonyi hangulatban

 

– A szeretetről, a megbocsátásról és az elfogadásról szól ez a történet – folytatta Mohácsi János.
A színészekről annyit, hogy dolgozott már Szabó Mártival és Szatmárnémetiben István Istvánnal. Gulácsi Tamás a tanítványa volt.
Érzelmes és mulatságos színházra, két és fél óra boldogságra számítsanak, s a rendező ígérete szerint november 25-től hóeséses karácsonyi hangulatra – legalábbis a színpadon.

Matyasovszki Edit