Nőtt az utazási kedv
A nyári vakáció idején átlagosan 20 százalékkal nőtt az utazási kedv az elmúlt év főszezonjának adataihoz képest. A legtöbben Görögország, Bulgária és Horvátország tengerpartjain nyaraltak. Itthon továbbra is a Balaton volt a sláger, de sokan pihentek a Velencei és a Tisza tónál, hétvégéken pedig a wellness szállodákban.

Az idei nyár főszezonjában kiemelkedő forgalmat könyvelhettek el az utazási irodák. A korábbi évekhez viszonyítva sokkal többen éltek az előfoglalás lehetőségével. Márciusban és áprilisban 10-20 százalékkal is olcsóbban lehetett foglalni, és még széles kínálatból lehetett választani. Persze voltak, akik idén is a last minute utakra vártak, de már szűkültek ezek a lehetőségek. Az elmúlt években a terrorveszély miatt sokan féltek külföldre utazni, akkor sok turistát veszített Törökország, Egyiptom és Tunézia, most viszont a tavalyi biztonsági tapasztalatok alapján ezekre a tengerpartokra is visszatértek a nyaralók. A sláger úti célok azonban külföldön és itthon sem változtak.

 

GÖRÖGORSZÁG ÉS BULGÁRIA VOLT A LEGNÉPSZERŰBB

 

Bicsérdy Rita turisztikai szakértő elmondta, Görögországba és Bulgáriába 30-40 százalékkal utaztak többen, mint korábban, Horvátország statisztikája szerint augusztusban elérték a tavalyi egész éves forgalmat, amiben a magyaroknak is jelentős részük volt. Törökország és Egyiptom pedig újra visszanyerte kiemelt státuszát. A főszezon adatai azt mutatják, hogy továbbra is sokan vakációztak itthon, természetesen még mindig a Balaton volt a sláger, de sokan pihentek a Velencei és a Tisza tónál, hétvégéken pedig a wellness szállodákban. Az utószezonban Európa délebbi területein és az észak-afrikai országokban még nyári időjárás várja a turistákat, de már foglalják az egzotikus utakat is Thaiföldre, és az Indiai óceán szigeteire.

 

Szoboszlai Tibor