Női információs és szolgáltató központ létrehozása Nyíregyházán – Lezárult a projekt

Lezárult Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának a „Női információs és szolgáltató központ létrehozása Nyíregyházán” című projektje.

Nyíregyháza Polgármesteri Hivatala 200 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott az EFOP-1.2.9-17-2017-00047-es azonosítószámú Női Információs és Szolgáltató Központ létrehozása Nyíregyházán” című projektre. A projekt megvalósításában konzorciumban együttműködött Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület.

A projekt során kialakított helyi Család és KarrierPONT célja volt, hogy a térségben élő nők családi, társadalmi és munkaerőpiaci szerepeinek összeegyeztetését elősegítse, a nők foglalkoztathatóságát, atipikus munkavégzését népszerűsítse. Az iroda többek között ingyenes jogi, HR és mentálhigiénés tanácsadásokat, gyermekfelügyeletet és online korrepetálást nyújtott. Ezenkívül különböző képzéseket, kommunikációs aktivitásokat, szemléletformáló tevékenységeket szervezett a helyi célcsoport számára. Kiemelt feladata volt a nők, a családok helyzetének javítása közvetlen és közvetett segítségnyújtással, a munkáltatók és a munkavállalók közötti együttműködés elősegítése, a család és a munka összeegyeztethetőségének érdekében.  

A projekt időtartama alatt cél és feladat volt, egy olyan helyi hálózat létrehozása, amely beazonosítja, nyilvántartja, közvetíti a nők és a hozzájuk kapcsolható családi környezet számára a térségben elérhető szolgáltatásokat. A megvalósítás során a helyi hálózat létrehozásánál olyan együttműködések kerültek  kialakításra, melyek ezt a célt szolgálták. Ehhez a CsakPONT kommunikációs aktivitásokat, szemléletformáló tevékenységeket végzett, ahol közel 1800 főt sikerült elérni. A munkaerő-piaci integráló programokba a projekt végére több mint 200 fő hátrányos helyzetű személyt sikerült bevonni, segítő szolgáltatásokban több mint 700 fő részesült. A foglalkoztathatóság javítása érdekében 500 fő vett részt képzéseken. Az atipikus foglalkoztatás népszerűsítése során 20 helyi munkáltatóval sikerült együttműködési megállapodást kötni.