Nincs megállapodás a szabolcsi almatermelők és hazánk egyik legnagyobb feldolgozója között

Elégedetlenek a gazdák: korábban 13 forintos kilogrammonkénti árat ajánlott az ipari almáért hazánk egyik legnagyobb feldolgozója. Kedden kezdődött volna a felvásárlás a cég legnagyobb kapacitású üzeménél, Vásárosnaményban.


A gazdák demonstráltak és azt mondták: amíg nincs a termelők számára is elfogadható ajánlatuk, nem adják le a gyümölcseiket, sőt félpályás útlezárásokat is szerveznek – erre a rendőrségtől három hétre kaptak engedélyt.

Szerdán azonban tárgyalóasztalhoz ültek a gazdák és a cég képviselői; a termelők kitartottak, több százan demonstráltak a vásárosnaményi üzem előtt. Volt, aki csendben, volt, aki véleményét nem titkolva.

Mintegy három órán át tartott a tárgyalás – a gazdákat képviselő delegáció elégedetlenül jött ki a megbeszélésről. Jakab István, a MAGOSZ elnöke elmondta: - Semmilyen megállapodás nem jött létre! A cég összesen 2 forintot volt hajlandó elmozdulni, azaz 13-ról 15 forintra.

A MAGOSZ elnöke hozzátette, komoly döntéseket, tetteket eredményez majd a cég 13 helyett 15 forintos árajánlata.

- Bejelentettük, hogy egy, a térségben megépülő gazdatulajdonban lévő feldolgozóüzem létesítéséhez megkezdjük az eljárást. Ez a helyzet, mást nem tehettünk - mondta.

- Az almaügynél a kartellgyanú is felmerült – mondta Bakti János, a tárgyalóbizottság egyik vezetője. Kiemelte: - Nagyon érdekes, hogy a többi feldolgozó nem jött ki a piacon árakkal, a legnagyobb hazai feldolgozó felvásárlási árára vár. Nem beszélünk természetesen árkartellről, de nagyon gyanús az, hogy mindenki egy árat szeretne a piacon érvényesíteni.

A gazdák tehát döntöttek, egyelőre nem adják le az almát, tovább demonstrálnak.

Dér Vivien

(Fotó: internet)