Nincs influenza-aktivitás, ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójából
Fotó: Illusztráció

Mint ismert, az influenza vírusos, erősen ragályos betegség, amely szövődményei révén számos halálos áldozatot is követelhet. Van ellene védőoltás, ráadásul a rizikócsoportokba tartozók ingyen kaphatják azt meg.

A megyei tisztifőorvos azt javasolja, aki teheti, oltassa be magát – Szabolcs-Szatmár-Beregbe mintegy 60 ezer térítésmentes oltóanyag érhető el, három év alatti gyermekeknek is rendelkezésre áll oltóanyag, mintegy 210 darab. A védőoltást több ezren kaphatják ingyen térségünkben is: többek között a 60 évesnél idősebbek, a várandós nők, továbbá az asztmások, a cukorbetegek, valamint az szív- és érrendszeri betegségben szenvedők – ők háziorvosuknál jelezhetik igényüket az oltásra. Azok számára is javasolják az influenza elleni védőoltás beadatását, akik arra nem jogosultak térítésmentesen. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag. Egyelőre nincs influenza-aktivitás hazánkban. Ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójából. Tavaly és tavaly előtt azonban december közepén/végén kezdődött az influenzajárvány Magyarországon – ezért érdemes már most beadatni a vírus elleni védőoltást, hiszen körülbelül két hét, amíg a védettség kialakul.

Az influenzaszerű megbetegedések monitorozása, mint minden évben, most is az év 40. hetétől indult el. Megyénkben 63 házi-, illetve gyermekorvos heti rendszerességgel ad jelentést, hogy hányan fordultak hozzájuk influenzaszerű megbetegedéssel. Ez alapján tudnak tájékozódni az influenza esetleges terjedéséről. A legfrissebb adatok szerint december 9-e és 15-e között, országosan már közel 9300-an fordultak orvoshoz! A betegek több mint 38,7 százaléka fiatal felnőtt volt, azaz 15 és 34 év közötti, 27,3 százaléka pedig 14 év alatti. Az 50. héten 23 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A sentinel orvosok által beküldött 11 beteg légúti mintájában és a hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 12 beteg vizsgálati anyagában influenzavírusok jelenlétét nem azonosítottak. A kórházi alapú influenza-figyelés keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során influenza pozitív eredményről nem érkezett jelentés.