Név kerestetik a Nyíregyházi Állatpark júniusban született afrikai elefántjának!

Az afrikai elefánt a Földön élő legerősebb és legnagyobb szárazföldi emlős. Az állat hossza elérheti a 8 méter hosszúságot is. Az elefántbikák marmagassága átlagosan 3,2 méter, a tehenek jóval kisebbek, átlagosan 2,6 méteres a marmagasságuk. Testtömeg alapján szintén a bikák rendelkeznek nagyobb mutatókkal, átlagosan 6 tonnát nyomnak. Az afrikai elefánt talpai párnázottak így hatalmas tömege ellenére csendben jár.


A Nyíregyházi Állatparkban júniusban született ez az afrikai kis elefánt. A bohókásan mozgó ormányos igazi zoológiai különlegesség, hiszen Magyarországon csak Nyíregyházán látható afrikai elefánt család és ő a második, aki ebben az állatparkban született; ám egyelőre még nincs neve. A kis hölgynek van egy 3 éves bátyja, Kitó, mellettük van a 19 éves anya: Kwanza és Buba, a fogadott nagynéni. Az apa állat már az Európai Fajmegőrzési Program keretében Bázelbe költözött. Révészné Petró Zsuzsa A Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta:

Természetben alapvetően az afrikai elefántok matriarchális csoportban élnek ez azt jelenti, hogy a vezér tehén és a több nőstényből álló ivarérett állatok és borjaik élnek egy csoportban, a csoporton belül mindenkinek meg van a maga feladata a csapaton belül, így itt a nyíregyházi állatparkban is ezt láthatják a látogatók, hogy mindenkinek az a legfőbb munkája itt, hogy a kicsi biztonságban legyen és jól érezze magát.

Az állat gondozói névadó játékot indítottak, így a szeptember 9-ig beérkezett névjavaslatokból választják majd ki a számukra legszimpatikusabbat.

Révészné Petró Zsuzsa elmondta, milyen nevet is várnak a gondozók:

Igazából nincs kritérium, hogy milyen neveket szeretnénk javaslatként látni az Állatpark közösségi oldalán, de a gondozók leginkább K betűvel kezdődő afrikai, kéttagú lánynevet szeretnének.

 A névadó játékot a Nyíregyházi Állatpark közösségi oldalán hirdették meg, a nevet javaslók sorsoláson vesznek részt szeptember 10-én, belépőjegyet nyerhetnek a Nyíregyházi Állatparkba.

 

Horváth Kíra

Fotók: Nyíregyházi Állatpark