Nemzetközi eszmecserén Nyíregyháza
Nyíregyháza Megyei Jogú Város meghívást kapott a STEP UP - Involving Citizens of Europe című projekt keretében megrendezett konferenciára.

 Az esemény Rzeszówban került megrendezésre, 2017. szeptember 13 - 16. között. A konferencia témája a részvételi demokrácia eszközeinek alkalmazását, illetve a jó gyakorlatok megosztását ölelte fel. Az eseményen kilenc város képviselői cseréltek tapasztalatokat: Rzeszów (házigazda), Sztropkó (SK), Szatmárnémeti (RO), Svidník (SK), Eperjes (SK), Lemberg (UA), Luck (UA), Ivano-Frankivszk (UA) és Nyíregyháza.

 


Városunkat öt fő képviselte, illetve a nyitónapon Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Alpolgármestere is tiszteletét tette.

 

 

A konferencián a résztvevők előadás és workshopok során cseréltek tapasztalatokat egymással arról, miként vonhatók be a városlakók a döntéshozatali mechanizmusokba. A tapasztalatok szerint, városunk a résztvevő önkormányzatokhoz hasonló mértékben alkalmazza a részvételi demokrácia eszközeit, illetve jelentős hasonlatosság fedezhető fel az alkalmazott módszerek tekintetében is. Pl.: lakossági fórum, fogadóóra, közmeghallgatás. Innovatív megoldásként értékeljük, hogy a részvételi demokrácia eszközeinek sorában egyre inkább megjelennek az e-megoldások. Ezeknek az elektronikus vélemény-és javaslattételi lehetőségeknek jelentős előnye, hogy egyenlő eséllyel hozzáférhetők valamennyi városlakó számára és elősegítik a lakosság aktív bevonódását a várost érintő kérdésekben.

Az esemény hivatalos, angol nyelvű összefoglalója: