Nemzeti Adó- és Vámhivatal – Nem érdemes a kockázatos adózói kategóriába kerülni
Számos új intézkedést vezetett be az elmúlt években a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mely a hatóság szolgáltató szerepét erősítette. Az adminisztrációcsökkentő lépések mellett a jogkövető adózókra enyhébb, a kockázatosnak ítélt cégekre szigorúbb szabályrendszer vonatkozik – erről volt szó az M1 Forint, fillér című magazinműsorában.

A támogató eljárás keretében az adóhatóság felhívja a jogkövető adózók figyelmét a hiányosságok kijavítására – önellenőrzéssel. Ebben az esetben az adóhatóságnak nem célja a bírságolás.

Nem kell számolnia az adózónak az egyéb adóellenőrzéskor számolandó szankciókkal, nem lesz mulasztási-, adóbírság, és nem lesz késedelmi pótlék.

Ennek az a feltétele, hogy az adózó együttműködjön a hivatallal – egyébként a hivatal szakmai támogatást is ad a hibák javításához.

– mondta el az M1 műsorában Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője.

Egy adózó lehet megbízható, kockázatos vagy általános

Az áfa-regisztrációval rendelkező és csoportos adóalanyokat a NAV negyedévente minősíti. A minősítési rendszer szerint egy adózó lehet megbízható, kockázatos vagy az általános kategóriába sorolható.

A megbízható adózók előnyt élveznek a kockázatos adózókkal szemben. Megbízható adózó többek között az lehet, akinek nincsen 500 ezer forintot meghaladó nettó adótartozása a vizsgálat évében, a tárgyévben és az azt megelőző 4 évben nem indított ellene végrehajtást a Nemzeti Adó és Vámhivatal, illetve a tárgyévben és az azt megelőző öt évben nem állt csődeljárás, felszámolási eljárás és kényszertörlési eljárás hatálya alatt.

Megbízható adózók esetében az adóellenőrzés időtartama legfeljebb 180 nap lehet, az áfakiutalás ideje maximum 30 nap, emellett szabálytalanság esetén csökkentett mértékű mulasztási bírság vonatkozik ezekre a cégekre.

A kockázatos adózókra szigorúbb szabályok vonatkoznak – mondja a NAV szóvivője. Számukra az ellenőrzési határidő 60 nappal meghosszabbodik, az áfa kiutalásnak a határideje 75 nap, illetve emelt összegű bírságra számíthatnak.

Ötven százalékkal magasabb lehet a bírság

A késedelmi pótlék mértéke januártól megváltozott. A mindenkori jegybanki alapkamat plusz 5 százalék – ez a jelenlegi irányadó ráta mellett 5,9 százalékos kamatot jelent. A késedelmi pótlék mértéke kockázatos adózók esetében ennél magasabb lehet.

Ezen adózók esetében további 50 százalékos bírságnövekedésre lehet számolni, tehát az 5,9 százalék plusz 50 százalékkal megy még feljebb.

– hívta fel a figyelmet a műsorban Siklós Márta, a Leitner + Leinter Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója.

Emellett súlyos szabálysértés esetén a fennálló adóhiány 200 százalékával növelt összegét is kiszabhatja bírságként a NAV – mondja a szakértő.

Ez azokban az esetekben kerül elő, amikor a vállalkozások be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak, vagy amikor elmulasztják a nyugtaadást, vagy amikor olyan szándékos cselekményeket hajtanak végre, amivel egyértelműen az adó befizetési kötelezettségüket kerülik el.

– tette hozzá.

Az adókötelezettségek elmulasztása esetén mulasztási bírság kiszabásával szankcionálható az adott vállalkozás.

Ennek mértéke legfeljebb 500 ezer forint lehet.

– közölte a szakértő. Horváth Zoltán adótanácsadó szerint arra az esetre is mulasztási bírság kiszabása történik 2019-ben, amikor az adózó a számviteli szabályzataiban foglaltaktól eltérően jár el, illetve amikor a számviteli beszámolójában jelentős tévedést követ el, és ezzel dezorientálja tulajdonképpen a további piaci szereplők döntését.

2019-ben mérséklődött viszont a feltöltési kötelezettség elmulasztásakor kiszabható bírság mértéke. Feltöltési kötelezettség iparűzési adó, társasági adó, reklámadó, innovációs járulék esetében keletkezik. A tavalyi szabályok szerint hogyha nem sikerült föltölteni az adózóknak a várható adó 90 százalékáig, akkor a különbözet 20 százaléka képezte a mulasztási bírság alapját, ez a bírság úgy enyhült, hogy idén már csak a különbözet 10 százaléka lehet a mulasztási bírság.

2017 márciusa óta működik a NAV adótraffipax szolgáltatása, ahol egy internetes felületen közzéteszik azokat az iparágakat és régiókat, ahol az elkövetkezendő időszakban operatív ellenőrzésre számíthatnak a vállalkozások. Az adatok megfelelő felhasználása ma a versenyképesség egyik záloga.

– hangzott el a gazdasági műsorban.

 

Forrás: hirado.hu