Nemcsak a húszéveseké a világ: idősek nélkül nincs erős társadalom, erős közösség, erős gazdaság Nyíregyházán sem

Tavaly a Szépkorúak Sporttalálkozóján több mint ötszázan álltak rajthoz az Atlétikai Centrumban. A Nyugdíjas Ki Mit Tud?-on 31 produkció és több mint 180 fellépő kápráztatta el a közönséget, az Idősek Világnapján pedig 2200-an látogattak ki a Sóstói Múzeumfaluba és idézték vissza gyermekkorukat. De az időben nem is kell olyan messzire menni, hiszen a napokban indultak el a nyugdíjasoknak szóló foglalkozások a Digitális Tudásközpontban, hétfőn is volt Senior Táncház a Mozdulj Nyíregyháza! részeként, múlt kedden pedig ezúttal is ülésezett a város Idősügyi Tanácsa. Mindez pedig annak az önkormányzati koncepciónak a része, mely zászlajára tűzte, hogy ennek a városi nagy közösségnek, családnak az idősek is megbecsült, szeretett és elismert tagjai kell, hogy legyenek. Ezúttal erről beszélgettünk dr. Kovács Ferenc polgármesterrel.

 

Kevesen lehetnek, akik ne ismernék az Aradszky László által örökzöld slágerré vált „nemcsak a húszéveseké a világ” című dalt, amelynek a szövege arra buzdít, hogy ünnepeljünk, táncoljunk, énekeljünk, korra való tekintet nélkül. Erre pedig Nyíregyházán szép számmal van lehetőség, hiszen – csak néhányat kiemelve – a Mozdulj Nyíregyháza! négy programeleme kifejezetten időseknek szól, de a szépkorúak tanulhatnak akadémián, indulhatnak nyugdíjas ki mit tud-on, vagy használhatják a senior kondipark eszközeit Sóstón is. Erős társadalom, erős közösség és erős gazdaság szilárd értékrend nélkül nem lehetséges, ehhez viszont elengedhetetlen az idősek tisztelete, a nekik szervezett programok, hogy ők is érezzék, társadalmunk elismert tagjai – vallja dr. Kovács Ferenc polgármester.

A szociális rendszer infrastruktúrája is megújulást kíván

– Abban a családban, amelyben én felnőttem, teljesen természetes volt az idősek tisztelete, így 2010-ben, mikor elkezdtem a polgármesteri munkát, ilyen szemmel is átnéztem a város ügyeit. Az első feladat ezen a területen az volt – mint sajnos sok más területen is –, hogy a szociális rendszer infrastruktúrája, működtetése megújulást kívánt. Ennek megfelelően elkezdtük a felújításokat. Csak néhányat kiemelve: megújult a Családok Átmeneti Otthona és a Gyermekek Átmeneti Otthona több, más intézmény mellett. Szociális bérlakásokat renovált a város, melynek részeként több lakóépület és lakás megújult az évek során. A szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése keretében a Május 1. téren megnyílt a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ új irodája és megújult a Körte utca 41/A szám alatti ingatlan is a „szolgáltató önkormányzat” jegyében. 2020-ban elkészülhetett az új, korszerű és gazdaságos őz utcai, szociális nappali ellátást nyújtó intézmény, belvárosi környezetben. Megújult Nyírszőlősön, a Kollégium utca 58. szám alatti szociális szolgáltatásoknak helyet adó ingatlan is, ahol a kivitelezés 2019 szeptemberben zárult.

 

Alapszolgáltatások idősek részére

A Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást nyújt az idősek részére

  •  Idősek Nappali ellátása
  • Demens személyek nappali ellátása
  •  Pszichiátriai beteg nappali ellátása
  • Szenvedélybetegek nappali ellátása
  • Pszichiátriai betegek közösségi ellátása
  • Szociális étkeztetés (nappali ellátásban részesülők részére)
  • Házi segítségnyújtás
  • Jelzőrendszeres Házi segítségnyújtás
  • Támogató Szolgálat
  • Gyógyászati segédeszköz kölcsönzés
  • Idősek Otthona
  • Fogyatékos személyek lakóotthona

 

Már 12 éves az Idősügyi Tanács

– Az ázsiai befektetőkkel történő tárgyalások során mindig azt tapasztaltam, hogy számukra mennyire fontos az idősek tisztelete, és ezt teljesen természetesnek is veszik. Örülök, hogy ma már ez Nyíregyházán is így van. Az önkormányzattal pedig ehhez igyekszünk minden feltételt megadni és azon dolgozunk, hogy a szépkorúak megbecsülése számtalan módon megvalósulhasson városunkban. Ennek érdekében 2012-ben létrehoztuk az Idősügyi Tanácsot. Célul tűztük ki, hogy javítsuk a szépkorúak életkörülményét és feltárjuk az őket érintő problémákat. Szerettük volna elérni, hogy maguktól az idősektől kapjunk javaslatokat, észrevételeket, kritikákat. Ma már elmondhatom, tökéletes az együttműködésünk, az ő javaslataik alapján állítjuk össze a programokat, és például a karácsonyi csomagot, vagy éppen a szépkorúak akadémiájának tematikáját is.

Az Idősügyi Tanács 12 éve segíti javaslatokkal, ötletekkel, problémafelvetésekkel az önkormányzat munkáját

Díjakkal is elismerve

Nyíregyháza legutóbb 2016-ban nyerte el az Idősbarát Önkormányzat díjat. Ezt még 2004-ben alapította a minisztérium azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet: a településeken az önkormányzatok tehetnek a legtöbbet a szépkorúakért. Az elismerést pályázat útján azok az önkormányzatok nyerhetik el, amelyek a szociális gondoskodás körébe tartozó kötelező idősügyi alapfeladataikat teljesítik, tevékenységükkel elősegítik az időskorúak helyi szervezeteinek működését, hozzájárulnak szabadidős programjaik megszervezéséhez, együttműködést alakítanak ki a civil szervezetekkel, valamint többek között a helyi közéletbe is bevonják őket.

Önként vállalt támogatásokkal is segítenek

– Az idősek megbecsülését pénzbeli és természetbeli támogatásokkal is igyekszünk kifejezni – folytatta a polgármester. A kötelező mellett saját költségvetésből önként vállalt támogatásként biztosítjuk a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a gyógyszertámogatást, 2023-ban pedig két új típusú támogatást vezettünk be: ebből az egyik a rezsiköltség-támogatás, amely a 75. életévét betöltött időskorú lakosságnak nyújt segítséget a lakásfenntartás költségeinek kifizetéséhez.

A „Meséled el nekem” pályázat eredménye már három kötetnyi visszaemlékezés, mely a város múltja szempontjából is érdekes munka

25 ezren kaptak karácsonyi ajándékcsomagot

– Az önkormányzat minden évben karácsonyi ajándékcsomaggal is kedveskedik a városban élő nyugdíjasoknak. Ennek értéke 2023-ban az azt megelőző évihez képest emelkedett 3000-ről bruttó 4000 Ft-ra, és ez a juttatás természetbeni ellátásként, külön kérelem benyújtása nélkül került megállapításra megközelítőleg 25.000 nyugdíjasnak. Ezt a programot 2013-ban kezdtük, akkor közel tízezren kaptak. Sokan egyedül élnek, vagy távol a családjuktól, és ezzel a gesztussal szerettünk volna hozzájárulni az ünnepük fényéhez. A csomag tartalmát szintén az Idősügyi Tanács javaslatai alapján állítottuk össze.

A karácsonyi ajándékcsomag 2013 óta eljut a nyíregyházi nyugdíjasokhoz

 

„Akadémián” az idősek

A nyugdíjas „Ki mit tud?” mindig színvonalas produkciókat vonultat fel

– Szeretnénk, hogy az időskorúak élete még színesebb legyen városunkban és ehhez ma már több területen is lehetőséget biztosítunk számunkra. Csak néhányat kiemelve: Alzheimer Cafe, valamint Idősek Akadémiája működik a Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ, valamint az Idősekért és Fogyatékosokért Jószolgálat Alapítvány szervezésében. A Váci Mihály Kulturális Központ Szépkorúak Akadémiáját szervez 2015-től minden évben (a 2023-as előadások tartalmát szintén az Idősügyi Tanács állította össze). De az előadások mellett vannak pályázataink is. A „Meséld el nekem”, „Élettörténetek Nyíregyházán” című pályázatot az Idősügyi Tanáccsal már 9. éve folyamatosan meghirdetjük a városban élő idősek számára. Az eltelt évek alatt 154-en írták meg élettörténetüket 165 pályaműben, és ezek 3 kötetben már meg is jelentek. A 2019-2023 között megírt pályamunkák várhatóan 2024-ben fognak megjelenni egy következőben. És nem maradhat ki a sorból az Alkotó Idősek kiállításának pályázata sem. Ezt az Idősügyi Tanács szintén minden évben meghirdeti. Erre a városban élő azon nyugdíjasok pályázhatnak, akik a mindennapi teendőjük mellett alkotó tevékenységgel foglalkoznak. A felhívás célja, hogy feltárjuk azokat a kincseket, amikkel a városban élő idős emberek rendelkeznek. Tavaly 46 alkotó 138 db alkotását (gobelin, festmény, fotó, horgolt tárgyak stb.) tekinthették meg ezáltal az érdeklődők.

A Szépkorúak Akadémiája az egyik ismeretterjesztést szolgáló, időseknek szóló programsorozat

Fókuszban a fizikai egészség is

A Szépkorúak Sporttalálkozójának helyszíne most már a Közép-Európában egyedi Atlétikai Centrum

– A szellemi egészség mellett azonban legalább annyira, vagy még fontosabb a megfelelő fizikai kondíció is. Mindig meglepődve figyelem a senior örömtánc egy-egy foglalkozásának képeit, hiszen az órákon megtelik a VMKK terme, de azt a pillanatot is nehéz elfelejteni, amikor tavaly több mint ötszázan vonultak fel a Szépkorúak Sporttalálkozóján az Atlétikai Centrumban. Nyíregyháza sportos város, és ez ma már igaz minden korosztályra. A Mozdulj Nyíregyháza! órarendjének összeállításakor mindig arra törekszünk, hogy valamennyi korosztály, így az időskorúak számára is rendszeres sportolási lehetőség biztosítsunk. Heti beosztás szerint minden nap meghatározott sportprogram (jóga, gerinctorna, esésmegelőzés program, csontritkulás mozgásprogram, senior tánc, senior vízi torna, senior örömtánc, tartásjavító torna stb.) fogadja őket. Csakúgy, mint ez, a Szépkorúak Sporttalálkozója is összekapcsolható az infrastrukturális fejlesztéseinkkel. Ahhoz ugyanis, hogy ilyen színvonalas programokkal és környezetben tudjuk fogadni a nyíregyházi szépkorúakat, szükség volt a megújult Bujtosi Szabadidőcsarnokra (ma már Conintental Aréna), az Atlétikai Centrumra, vagy éppen az Eissmann Városi Uszodára is.

A Senior örömtánc a Mozdulj Nyíregyháza! részeként igazi testi-szellemi felüdülést jelent

 

Szűrővizsgálatokkal az egézségmegőrzésért

– A Mozdulj Nyíregyháza! ingyenes mozgásprogram sorozat mellett elindítottuk a szűrővizsgálatokat is, ami szintén az egészségmegőrzést szolgálja. Az idősek részéről ezeken mindig nagy az érdeklődés és a részvétel, és ami a legfontosabb: a BMI-, koleszterinszint-, vércukorszint-, szívritmus, véroxigénszint-, vitaminszint-mérésen, és vizsgálatokon ingyenesen vehettek részt az érdeklődők.

 

2200-an az Idősek Világnapján

– Tavaly az Idősek Világnapi rendezvényt a Sóstói Múzeumfaluban rendezte meg az Önkormányzat az Idősügyi Tanács közreműködésével. A programot rendkívül nagy érdeklődés övezte, közel 2200 szépkorú látogatott ki a skanzenbe.

Az Idősek Világnapjának helyszíne az állatparki séták után ezúttal egy másik turisztikai attrakció, a Sóstói Múzeumfalu volt

 

Megbecsült tagjai a nyíregyházi közösségnek

– A legfontosabbnak azt tartom, hogy legyen jelen az értékrendükben és a mindennapjainkban is az idősek tisztelete, hiszen – remélhetőleg – egyszer mindenki belép abba a korba. Ezért is fontos, hogy bánjunk úgy ezzel a generációval, ahogy mi szeretnénk, hogy majd bánjanak velünk, ha elérjük azt a kort. Nyíregyházán erre mindig szép példát látni és öröm, hogy a város nyugdíjasai aktív tagjai társadalmunknak. Amikor gyerek voltam, a szüleim sokat dolgoztak és olyankor a nagyszüleim vigyáztak rám, akiktől nagyon sokat tanultam. Ezért is fontos, hogy a generációk együttműködése minél több területen megnyilvánuljon, vegyenek részt közösen a városi programokon. Évente félszáz szépkorút szoktunk köszönteni Nyíregyházán 90., 95. és 100. születésnapja alkalmából. Én annak örülnénk, ha ez a szám megduplázódna, hiszen az idősek is a nyíregyházi közösség megbecsült és féltett tagjai.

Az Alkotó Idősek kiállítása mindig sok pályázatot vonz