Nem voltak meg a feltételek
Kiesett a férfi kosárlabda NB I „A” csoportjából a Marso Nyíregyháza. A klub a következő szezont a „B” csoportban kezdheti, ahol nyíregyházi játékosokkal szeretne elindulni. A cél az, hogy megteremtsék a feltételeket a visszajutáshoz.

– Egy rövid időszaktól eltekintve nem volt meg az anyagi alapja a nyíregyházi kosárlabdának az „A” csoportban való szereplésre – ezekkel a szavakkal kezdte sajtótájékoztatóját Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője. A cég tulajdonosa a kosárlabdacsapatnak, és a Sportcentrum vezetője szerint a Marso Nyíregyháza együttesének költségvetése kevesebb mint kétharmada volt a riválisokénak. Így a pénz döntött arról, hogy milyen légiósokat, illetve magyar játékosokat tudnak igazolni, egy-egy válogatott kosaras ugyanis 1–1,5 millió forintos fizetést kért havonta, ezt nem tudták finanszírozni.

– Két éve a 12 csapatos bajnokságban 12. lett gárda, tavaly 14 közül a 12., idén 14 közül a 14. Az élsport ilyen, ha van pénz, akkor megfelelő minőségű légióst lehet igazolni és jobb eredményeket elérni, főleg egy olyan sportágban, ahol a csapat nagy részét külföldiek alkotják. Nálunk ennek nem volt meg az anyagi háttere. Ebbe a nyíregyházi vezetők, szurkolók is belekeseredtek, ezért most egy pozitív szemlélettel új csapatot kell építeni – mondta Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője.

A következő szezont a „B” csoportban kezdheti az együttes, ahol nyíregyházi fiatalokra alapozva szeretnének felépíteni egy csapatot, úgy, hogy az anyagi hátteret is stabilizálják. A jelenlegi keret tagjai már jelezték, szívesen maradnának a megyeszékhelyen. Sitku Ernő szakmai munkájára a jövőben is számítanak.

– Egészen a Play-out harmadik meccsének végéig bíztam a bennmaradásban, és képesnek is tartottam rá a csapatot. De valami mindig hiányzott, és nem volt vezéregyéniségünk az egész szezonban. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy voltak tartozások a játékosok felé, így nem lehetett például fegyelmezni sem, és nehezebb számon kérni, ha vannak problémák a háttérben – mondta Sitku Ernő szakmai igazgató.

A szakmai stáb most egy hároméves tervet készít, majd egy olyan költségvetést állítanak össze, mely reális a „B” csoportban.

Dankó László