Nem fogunk fázni a télen

Jogszabályi előírás szerint az elmúlt 10 év leghidegebb telén mért maximális fogyasztás 60 százalékának megfelelő gázmennyiséget kell elkülöníteni a hazai tározókban. Jelenleg 4,3 milliárd köbméternél tartunk, de a begyűjtés még nem ért véget, hiszen a tavalyi, nagyon kemény téli hónapok alatt 4,6 milliárd volt a teljes fogyasztás – mondta el az M1 hírcsatorna szerda reggeli műsorában Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője.

2015-ben ez a 3,8 milliárdot sem érte el, vagyis biztonsággal kijelenthető, hogy a külföldről folyamatosan érkező, valamint az itthon szintén megállás nélkül termelt gázmennyiséggel kellően „felmelegíthető” hónapoknak nézünk elébe.

 

(Forrás: M1)

 

Természetesen a földgáz eltárolása, majd újbóli rendszerbe engedése meglehetősen költséges eljárás, éppen ezért az sem célravezető, ha gigászi mennyiséget kívánunk elraktározni belőle: annyit kell archiválni, amennyivel Magyarország ellátása minden körülmények között biztosítható.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy a fűtési szezon végére szerencsére megcsappan a tárolókban lévő földgáz mennyiség, hiszen annak raktározása csakis akkor kifizetődő, ha az egyetemes szolgáltatók által a lakosság, valamint a kisvállalkozások számára elkülönített, majd hatósági áron értékesített gáz ki is kerül azokból – elvégre a be- illetve kitárolás mellett a folyamat állandó költségekkel jár.

(Forrás: hirado.hu)