Négymillió beoltott után lesz gyakorlati jelentősége a védettségi igazolványnak

A kormány legfrissebb döntéseit jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Növekszik az oltási hajlandóság

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az elmúlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban Európában. A magyarok átoltottsága duplája az uniós átlagnak. Növekszik az oltási hajlandóság. Már több mint 4 millióan regisztráltak. Rajtuk kívül oltottak soron kívüli csoportokat. Mintegy 4 és félmillióan kaptak, vagy fognak kapni oltást.

 A háziorvosok tudnak döntést hozni abban, hogy milyen sorrendben kapják meg az oltásokat a jelentkezők. Ahol több idős él, ott később kerülnek sorra a fiatalabbak.

A beoltottak mintegy egy százaléka betegszik meg, de az oltás őket is védi a súlyos betegségtől. Így a beoltottaknak 99 százaléka nem kapta el a betegséget.

Óriás plakátokon buzdítanak az oltásra

Mindegyik vakcina hatásos és biztonságos, a járvány legyőzésének nincs más eszköze, mint az oltás. A mai naptól óriás plakátok is megjelennek, amelyek ismert emberek buzdítanak az oltásra.

Hatvan százalékos átoltottság mellett alakulhat ki a társadalmi immunitás, ehhez 6 millió beoltottig kell eljutni.

A teraszok nyitásának egyértelműek a feltételei

Három és félmillió beoltottnál, amely a jövő hét közepén érhető el, megnyithatnak a vendéglátó egységek teraszai. Ráadásul a teraszdíjat sem kell megfizetniük. A bértámogatás májusban is jár az éttermeknek.

A konzultációból az derült ki, hogy az emberek a kellő óvatosság mellett, fokozatosan szeretnék a nyitást. Az óvodák és iskolák is fokozatosan nyitnak.

Az iskolák és óvodák nyitásáról részletes szabályok jönnek

Először az óvodába és az általános iskolák alsó tagozataiba tartozók járhatnak majd be az intézményekbe.

Ma Maruzsa Zoltán államtitkár részletes tájékoztatást fog adni az iskolákkal, óvodákkal kapcsolatban.

A három és félmillió beoltott elérése után dönt a kormány, hogy milyen intézkedéseket hozzon 4 millió beoltott elérésénél.

Sehol sem kötelező az oltás, így az éttermek, kávézók dolgozói számára sem írja ezt elő a kormány.

4 millió beoltott után lesz jelentősége a védettségi igazolványnak

A védettségi igazolványokhoz egyelőre nem tartozik plusz jogosítvány, de 4 millió beoltott után lehet már jelentősége, hogy valaki védett-e vagy sem.

A Sinopharm és az AstraZeneca vakcinái semmivel sem rosszabbak, mint a többi oltás. Minden oltás biztonságos és a hatásos, amelyet engedélyeztek a magyar hatóságok.

Lesz diákváros, ahogy erről korában a főpolgármesterrel megegyezett a kormány.

A Janssen vakcinát a magyar hatóságok is vizsgálják

Nem kell a kínai vakcinából harmadik dózis, két oltás után kialakul a védettség, ahogy a többi oltás esetében is.

Megérkezik a Szputnyik vakcinája is időben, így nincs veszélyben a második oltások beadása.

Szűrő vizsgálatok szenvedhetnek késedelmet, de akut estek kezelését nem kell késleltetni, megfelelően működik az egészségügy.

A Janssennel kapcsolatban a magyar kormány is elrendelt vizsgálatot. Ha meggyőződtek róla a magyar szakemberek, hogy biztonságos az oltóanyag, csak akkor fognak oltani vele.

Nyaralásból hazatérve az oltottaknak nem kell karanténbe vonulniuk

Nyáron, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor azt remélik, hogy a beoltottak közül mindenki utazhat majd, függetlenül attól, hogy ki milyen oltást kapott.

Nyárra fognak változni a karantén szabályok: a beoltottak egész biztosan nem lesznek karantén kötelezettek külföldi utazás után hazatéréskor.

 

Forrás: hirado.hu