Negyedik Városi Diákparlament – 21 iskolából közel 100 diák részvételével rendezték meg
Fotó: Szarka Lajos

Negyedik alkalommal rendezték meg Nyíregyházán a Városi Diákparlamentet. Az érdeklődés minden évben egyre nagyobb a diákok részéről, így idén már 21 iskolából, közel 100 tanuló érkezett azért, hogy javaslatot dolgozzanak ki 6 különböző szekcióban.

Több mint száz nyíregyházi fiatal gyűlt össze a Városháza Krúdy-termében. Idén is megrendezte a Mustárház és a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda a Városi Diákparlamentet. A kezdeményezés néhány évvel ezelőtt indult útjára, azzal a céllal, hogy a diákság ötleteit, javaslatait be tudja építeni a városvezetés az Ifjúsági Koncepciójába.

Ezen a rendezvényen hallunk azokról a dolgokról, amelyeket sejtünk, de nem tudunk, mármint a diákok őszinte véleményéről. Itt több csoportban dolgoznak majd együtt és azokat a témákat tárgyalják meg, amelyek nekik fontosak. A végén adnak egy ajánlást a városnak, ezt minden évben átveszem és igyekszünk beépíteni a Városi Ifjúsági Politikába.

– mondta el dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A rendezvényre idén már nem csak az általános iskolák nyolcadikos és a középiskolák diákjai érkeztek, hanem a Nyíregyházi Egyetem hallgatói is. Hat szekcióban képviselték a nyíregyházi fiatalokat. Ecsedi Noémi, Nyíregyháza diákpolgármestere nagyon fontosnak tartja ezt az eseményt.

Nagyon fontos, hogy Nyíregyházán megrendezésre kerüljön a Diákparlament, hiszen ilyenkor a diákok összegyűlhetnek különböző iskolákból. Idén egyetemistákat is vendégül látunk. Meg tudják vitatni a problémáikat, illetve a meglátásaikat össze tudják vetni szekció üléseken majd a plenáris ülések után beszélgetünk a diákokkal különböző témákban és majd az ő gondolataikat közvetíteni tudjuk Nyíregyháza döntéshozói felé, mint Diák-polgármesteri Iroda. Ez számunkra egy nagyon fontos és megtisztelő feladat, hogy kapcsolatban lehetünk Nyíregyháza Önkormányzatával. Nagy támogatást kapnak a fiatalok itt Nyíregyházán, igazán pezsgő diákélet van a városban.

– mondta el Ecsedi Noémi diákpolgármester.

Az előadásokon kiemelték  a fiatalok helyben maradási lehetőségeit, a szekciókban pedig többek között szó volt a nemzetközi programokról, a kultúráról, rendezvényekről, egészséges életmódról, önkéntességről, közösségi terekről és pályaválasztásról.

Kapcsolódó galéria

Városi Diákparlament 20200218