Ne aggódj, ha nem vettek fel! Válassz szakmát!

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 tagintézménye 27 szakképesítéssel várja azokat a diákokat, akiket nem vettek fel egyik felsőoktatási intézménybe sem. Az érettségire épülő szakmákat nappali és esti tagozaton is végezhetik, a képzés időtartama két év, jelentkezni szeptember első hetéig lehet.


Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi pontszámokat, összesen közel 108 ezren jelentkeztek, ebből ősztől 75 230-an kezdhetik el felsőfokú tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas formában 58 491-en tanulhatnak tovább, és 16 739 hallgató önköltséges képzésen vehet részt.

Azok a diákok, akiknek egyik főiskolára vagy egyetemre sem sikerült bejutniuk, számos lehetőséget kínál a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 tagintézménye.

Olyan népszerű szakmákat hirdetnek, mint például az autószerelő, szakács, cukrász, fodrász vagy ápoló. A teljes lista és a jelentkezéshez szükséges további információk megtalálhatóak a www.nyiregyhaziszc.hu weboldalon.

Az iskolánk honlapján van az elérhetőségünk, illetve a hozzánk tartozó tíz intézményé. A kiválasztott iskola elérhetősége is fent van a honlapon, azt felhívva az ügyintézők segítenek a képzéssel kapcsolatban. Én azt tudom mondani, hogy jöjjenek bátran, a 10 iskolánk 27 szakának egyikébe biztos, hogy be tudnak jutni.

– mondta el Pájer Attila, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese.

A legtöbb szakma érettségire épülő, de az érettségizettek közül az elmúlt éves tapasztalatok alapján, sokan választanak olyan OKJ-s képzést is, amely nem érettségire épülő.

A szakmunkáshiány napjainkban gyakran felmerülő probléma, tette hozzá Pájer Attila. Ezért is érdemes szakmát tanulni addig, ameddig nyelvvizsgára vagy a következő felvételi időpontjára készülnek a diákok. Arra is volt már több példa, hogy a tanulóknak annyira megtetszett a gyakorlat folyamán egy adott képzés, hogy a tanfolyam befejezése után egyből abban helyezkedek el és sikeres vállalkozóként dolgoztak később, így nem is volt szükség a diploma megszerzésére. A jelentkezési határidő augusztus 31., de ha valaki szeptember első felében dönt úgy, hogy valamelyik képzésen részt szeretne venni, akkor is érdemes érdeklődni, hogy betelt-e a 34 fős keretlétszám, mondta el a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese.


Kanócz Rita