Napszemüveggel védjük a szemet!
Nyáron a szemünket is óvni kell a káros napsugaraktól. Az erős fény és az UV-sugarak elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze a helyesen megválasztott napszemüveg.

Az utóbbi időben egyre többször mutat a hőmérő 35 közeli, vagy a feletti hőmérsékletet, ilyenkor a káros sugárzás mértéke akár extrém méreteket is ölthet, amely szemünk fényét is veszélyezteti, ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak. A túl erős napsugárzás hatására irritáció alakulhat ki a szemben, amely könnyen megég, lepirul, begyullad, akár kötőhártya-gyulladást is eredményezhet. Ez elsősorban a napsugárzásra érzékeny világos szeműeknél fordul elő leggyakrabban.

 

Vízparton óvatosan

 

Óvatosnak kell lenni azokon a helyeken, ahol a napfény visszaverődik, például a víz mellett, mert megfelelő napszemüveg használata nélkül kialakulhat az ún. hóvakság amely bár 1-2 nap alatt magától gyógyul, mégis fájdalmas betegség.

[REKLAM]

– Igazából az okozhat vakságot, szürke hályogot, hogyha nem hordunk napszemüveget, illetve ha olyat hordunk, amely nem UV-szűrős, mivel az UV sugárzás hatására alakul ki a szemlencsén a szürke hályog. Ha például fölveszünk egy olyan szemüveget amely nem UV-szűrős, akkor a pupilla kitágul és nagy mennyiségben jut be az UV fény és ez problémát okozhat – mondta Németh-Kovács Réka, optometrista-kontaktológus.

 

Összeadódó napfény

 

A túl sok ultraibolya-sugárzás főleg hosszú távon jelent veszélyt, számos szemészeti problémához vezethet. Az élet folyamán befogadott sugárzás hatása ugyanis összeadódik, a károsodás pedig szinte észrevétlenül alakul ki.

 

Szűrős szemüveg

 

Szemünk egészségének megőrzése érdekében mindenképpen érdemes beszerezni egy jó minőségű napszemüveget. A jó napszemüveg lencséje maximális védelmet biztosít a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkenti a szembe jutó fény erősségét, nem torzít és sérülésmentes. A megfelelő lencse képes megszűrni az UV-A, UV-B, illetve UV-C sugarakat is, míg a szűrő nélküli, rossz minőségű sötét szemüveg fokozott veszélyt jelent, hiszen kitágul alatta a pupilla, és még több káros sugárzást enged be. Napszemüveg vásárláskor olvassuk el figyelmesen a címkét! Az "UV 400" jelzés azt jelenti, hogy 400 nm alatt minden sugárzást kiszűr, az "ECE" pedig azt, hogy megfelel az Európai Unió szabványának. Inkább optikusnál vásároljunk, és válasszunk a megbízható márkák közül.

 

Szemüveget a gyermekeknek is!

 

Napszemüveg használatot már egészen kicsi korban érdemes elkezdeni, hiszen a babák szemlencséje még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére. Ha már kicsiként hozzászokik a védelemhez, később is természetesnek tartja majd a viselését.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)