Napelemes térvilágítás, kamerarendszer, illemhely - Komplex beruházás veszi kezdetét több nyíregyházi temetőben

A nyíregyházi önkormányzat fenntartásában lévő temetőkben fejlesztések valósulnak meg a modernizálás és fenntarthatóság jegyében. A komplex beruházások során megújul az Északi temető Pazonyi úti bejárata, emellett több temetőben kamerarendszert és napelemes térvilágítást is telepítenek. A munkálatok várhatóan május közepéig tartanak.

A nyíregyházi önkormányzat jelentős fejlesztéseket hajt végre a város temetőiben, a környezetvédelem és a biztonság növelése érdekében. Az Északi temető Korányi utcai bejáratának felújítása után, most a Pazonyi úti rekonstrukcióját is elkezdték, amelyhez a forrást az önkormányzat biztosítja.

Biztonságosabb be- és kihaladás

Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője a keddi sajtótájékoztatón elmondta, a Pazonyi út felőli gépjármű-behajtó felújítása egy komplex beruházás, amellyel megnövelik a bejárat áteresztő képességét. A gépjárműforgalom elkülönítésével a jövőben biztonságosabbá válik a be- és kihaladás mind gyalogosan és kerékpárral, mind autóval. – Nagyobb temetéseknél gyakran előfordul, hogy a bejárat zsúfolttá válik, és a gépjárművek nehezen tudnak közlekedni. A bejárat rendszámfelismerő rendszerrel és sorompóval is kiegészül, utóbbi automatikus nyitása a bérletesek számára jelentősen megkönnyíti kollégáink munkáját. Ezáltal gyorsul a behajtás és a kihajtási folyamat is – mondta Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője.

Esztétikai és funkcionális fejlesztés

A beruházás amellett, hogy megkönnyíti a temető látogatóinak a be- és kilépést, esztétikailag is szebbé teszi a környezetet. Halkóné dr. Rudolf Éva hangsúlyozta, a Korányi Frigyes utcai, korábban teljesen átépített bejárat a visszajelzések alapján a lakosság nagy megelégedésére szolgál, hiszen biztosítja a gépkocsik kényelmes be- és kijutását, illetve a balesetmentes, biztonságos gyalogos közlekedést is. Hozzátette, a most megvalósuló beruházás több, korábban megfogalmazott igényt is kielégít. – A Pazonyi úti kapu átépítése során a kerékpárutat is áthelyezzük, hogy csökkentsük az elmúlt időszakban történt balesetek kockázatát. Emellett a rekonstrukció keretében új szolgáltatásokat is nyújtunk. A bejárati kapuk mellett új, férfi, női és mozgássérült illemhelyeket építünk nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő.

Térfigyelő kamerák és napelemes világítás

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, az önkormányzat több évvel ezelőtt párbeszédet indított a lakossággal. Ebben a párbeszédben figyelembe vették a lakosság fejlesztési igényeit, és most az általuk megfogalmazott igények megvalósulását láthatjuk. Hozzátette, a korábban bevált pozitív gyakorlatot máshol is alkalmazzák, ennek megfelelően a temetői lopások, rongálások visszaszorítása érdekében a nyírszőlősi temetőben végrehajtott beruházás mintájára. – Az Északi, illetve a többi temetőinkben két, korábban megkezdett programot folytatunk. Egyrészt Borbányán és Oroson térfigyelő kamerarendszert telepítünk, amire sajnos szükség van, másrészt folytatjuk a már megkezdett napelemes közvilágítás kiépítését. Vannak olyan temetőink, ahol ez a rendszer már működik, és az ottani tapasztalatok alapján tervezzük a további beruházásokat. Nyíregyháza több temetőjében megkezdődtek a fejlesztések, amelyek – úgy gondolom –, a nyíregyháziak megelégedését fogják szolgálni – fejtette ki gondolatait dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Környezetvédelem és fenntarthatóság

A komplex beruházásban természetesen a környezetvédelem is helyet kapott. A fenntarthatóság jegyében napelemes térvilágítást telepítenek a borbányai, nagyszállási és nyírszőlősi temetőkbe. Ez nemcsak környezetbarát megoldás, hanem hosszú távon költséghatékony is. A zöldterületek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Míg az Északi temetőben 71 facsemetét ültetnek el és 80 cserjét pótolnak, addig a borbányai és nagyszállási temetők 24 facsemetével gazdagodnak.