Nagyarányú aszfaltozás városszerte

Még számos helyen hajráznak a kivitelezõk, hogy iskolakezdésre az út- és járdaépítési munkálatok nagyja befejezõdjön. Ez egyébként a kifejezett kérése a városházi szakembereknek. De érdemes más nézõpontból is látni az átmeneti kellemetlenségeket: soha ennyi önkormányzati felújítás nem történt egyszerre, s ez a folyamat folytatódik a következõ hónapokban, években... (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. augusztus 24-i számában.)


Szinte valamennyi helyszínen kisebb-nagyobb forgalomkorlátozás lassítja a haladást, amiért az önkormányzat és a kivitelezõk a lakosság megértését kérik a cél érdekében. Az alábbi információk a hét elsõ felébõl származnak, de folyamatosan frissülnek a Városháza Sajtószolgálat munkája nyomán.

Járdák felújítása

Az Epreskert–Körte utcai és a Sarkantyú  utcai járda (Kossuth–Epreskert utca közötti szakaszon) aszfaltozása elkészült, kedden  megkezdõdött a Stadion utcai járdák bontása, szegélyezése, várhatóan a jövõ héten ez a szakasz is aszfaltburkolatot kap. A Deák Ferenc utcában a hét közepén aszfaltozták a járdát, a László utca–Inczédy sor között lévõ járdaszakasz felújításánál elõreláthatóan még lapunk megjelenésekor is zajlik az aszfaltburkolat készítése.

Család és Bocskai

Folyamatban van a Bocskai utca felújítása (Hunyadi utca–Inczédy sor közötti szakasz), jelenleg a járda és az út szegélyének bontása, építése zajlik. A Család utcán  befejezõdött az aszfalt kopóréteg terítése, kedd estétõl megszûnt az egyirányúsítás, míg a járdaburkolat aszfaltfelülete 90 százalékban elkészült. Szintén folyamatban vannak a Törzs utca–4-es fõút keresztezõdésben a jobbra kanyarodó sáv bõvítési munkálatai.

Lassan a Kosboron

A  Körte utca aszfaltozása befejezõdött. A  Kosbor utca  felújítási munkálatainál is elkészült az aszfalt kiegyenlítõ réteg, de még tart az aknafedlapok szintbe helyezése. Lapzártánk elõtt azt ígérték, a hétvégére elkészülhet az aszfalt kopóréteg, majd ezt követi az útburkolati jelek festése.

Kerékpárutak

A Sóstóhegyi úti kerékpárút építésénél (Korányi F.–Mogyoró utca között) a jelenlegi munkafázisban CKT útburkolat alapot készítenek, s jó ütemben halad a Pazonyi úti kerékpárút  építése, a jelenlegi munkafázisban a padka építése zajlik.

Bottyán-felújítás

A kertvárosi  Bottyán utca felújítása során jelenleg a Huszár-telep irányából a Derkovits utca irányába jobb oldalon útszélesítés zajlik, ideiglenes buszmegállóhelyeket jelölnek ki. A Derkovits utca Szirom utca közötti szakaszon parkoló és járdaépítés van folyamatban.

Lujza utca

A borbányai Lujza utca teljes felújítása kapcsán ideiglenes forgalmi rend lépett életbe: a Lujza utcán csak egy irányban lehet közlekedni, a behajtás a Kállói út felõl, a Tünde utca irányába megengedett.

Benczúr-Bessenyei terek

A Benczúr téren a jelenlegi munkafázisban a szökõkútnál mûköveket helyeznek el, és folyamatban van a téren a növénytelepítés is. A Bessenyei téren  a szegélyek készítésén és a sétányok útalapjának építésén is dolgoznak. A nagy tömegû burkolóanyag rakodása miatt  idõszakosan elõfordulhat 15–20 perces forgalomlezárás, erre a célra a Bessenyei tér körül egy 2,5 méter széles sávot is lezárhatnak átmenetileg a forgalom elõl.

Sóstóhegy és -fürdõ

A Templom utcában  folyamatban van a padkaépítés és a tereprendezés. A Fácán utcai  csomópontban jelenleg az útszegélyeket építik át. A Krisztina, Anna, Magdolna, Borbála  és  Vénusz  utcákban  gyors ütemben épül a térkõ burkolatú út alapja, szegélyezéssel. A Vénusz utcában a napokban megkezdõdött a padkázás. Oroson pedig a Meggyes utcában  (41. sz. fõút–Varázs utca  között) jelenleg már a zöldfelület rendezése zajlik.