Múzeumok Éjszakája – Hajnalig tartó programmal vár a Kállay Gyűjtemény
Fotó: Szarka Lajos

Játék-film-játék címmel rendezik június 24-én a Múzeumok Éjszakáját a Kállay-házban. A gyűjtemény kapui 16 órától nyitnak és egészen hajnalig színes programokkal, rendhagyó tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket. A péntek délelőtti sajtótájékoztatón bemutatták a 30 éves a Kállay Gyűjtemény kötetet is.

Az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, június 24-én szombaton lesz, immár huszonegyedik alkalommal. A kiállítóterek és gyűjtemények koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét – így lesz ez Nyíregyházán is.

– A Múzeumok Éjszakája a múzeumok legnagyobb ünnepe. Ilyenkor az intézmények megpróbálják magukra felhívni a figyelmet olyanokkal is, akik nem kifejezetten múzeumba járók. A múzeumok nagyon komoly értékeket őriznek, amelyeket próbálnak átadni, és a Múzeumok Éjszakája alkalmat teremt arra, hogy ezt könnyedebb formában tegyék meg – mondta el a péntek délelőtti sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A Játék-film-játék címet viselő tárlat volt a Múzeumok Éjszakájának előfutára a Kállay Gyűjteményben, ahol három különböző, generációkon átívelő kiállítási anyag kapott helyet. Ez adja majd a vezérfonalát a június 24-ei rendezvénynek is.

Rendhagyó programok

A Múzeumok Éjszakájának előzménye a május 19-én megnyitott Játék-film-játék című kiállításunk. Ez a tárlat három kiállítót vont be a gyűjteménybe, a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzem és Műhely anyagát, továbbá két magángyűjtőt, Balogh Józsefet Dragon Ball figurái által és dr. Martossy Györgyöt, aki STAR WARS relikviáit hozta el. Ezt a látványos kiállítást visszük tovább a Múzeumok Éjszakájára, hiszen ezen az estén többek között a MARVEL Produkciós Csoport is itt lesz, élőalakos filmszereplők fognak megjelenni, Vasember, Amerika Kapitány és Pókember. Interaktív gyerekprogrammal készülünk, mellette pedig természetesen a felnőttekre is gondoltunk, hiszen Dolák-Saly Róbert egy igazán vicces tárlatvezetést fog tartani, mellette a Honvédség is jelen lesz, VR-szemüvegekkel lehet majd csatázni, és a régészetet, a kincskeresést is becsempésztük az Indiana Jons filmekre utalva, mellette egy hatalmas szőnyegfelületen óriásjátékok lesznek, amit a gyerekek biztosan nagyon kedvelni fognak. Este a Kállay Saunders Band fog egy élő nagykoncertet adni – részletezte a Múzeumok Éjszakájának programtervét Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

Család és történelem

Dr. Kállay Kristóf gyűjtötte össze és vásárolta meg a külföldön fellelt magyar kultúra szellemi és tárgyi értékeit, ezt az értékes gyűjteményt 1989-90-ben adományozta haza a szülővárosának. A Kállay család tagjai rendszeresen felkeresik a gyűjteményt, és elidőznek a családfánál is.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az elmúlt években nagyon sok mindent sikerült elérnünk, erről szólt többek között a május 9-ei előadásom is, itt a Kállay Gyűjteményben.  A legelső ’90-es években tartott családi találkozó után több alkalommal is ellátogattunk Nyíregyházára. Emléktábla-, és szobor átadón, kiadványok kiadásában is részt vettem, én és a családom is. Maga a Kállay Gyűjtemény megnyitása is hatalmas öröm volt a család minden tagja számára – mesélt élményeiről a Kállay család leszármazottja,  ifj. Kállay Kristóf.

30 éves a Kállay Gyűjtemény

A Kállay Gyűjteményért Alapítvány gondozásában elkészült egy kiadvány is, mely a Kállay Gyűjtemény 30 éves történetét foglalja magában közel 100 oldalon, illusztris fotókkal kiegészítve. A péntek délelőtti sajótájékoztatón ezt a kötetet is bemutatták a szerzők.

– Három évtizedes múlt van már mögöttünk és mozgalmasak voltak ezek az évek számunkra, hiszen az Év Múzeuma különdíját is megkapta a gyűjtemény, és már akkor tervbe vettük, hogy egy kötettel fogunk tisztelegni az intézmény előtt. Kollégám és egyben szerzőtársam, Riczu Éva könyvtáros az, akivel összefogtuk ezt a kötetet – emelte ki dr. Holmár Zoltán, a gyűjtemény történésze.

A harminc éves jubileumi év megkoronázása lesz az idei Múzeumok éjszakája a Kállay Gyűjteményben. A kapuk 16 órától nyílnak, a programok egészen hajnalig várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó galéria

Kállay Ház - programok