Munkáról az esély centrumban

A megváltozott munkaképességûek foglalkoztatásának javítása érdekében tanácskoztak múlt csütörtökön a Tiszavasvári úti Esély Centrumban. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. július 6-i számában.)


Borsod, Hajdú, Szolnok, Békés és Szabolcs megye mintegy 100 szakembere a Közbeszerzési Törvény módosítását egyeztette. Budapest és Pécs után az országban ez volt a harmadik, egyben ezen témakörben az utolsó konzultáció.
 
Mint azt Balogh Zoltán, a START vezérigazgatója, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke szerkesztõségünknek elmondta, a törvénymódosítás számos területen biztosíthat könnyítést részben az ajánlatkérõknek, részben a védett munkahelyeknek.

 

Hiányt is orvosolhat

 

Fenntartott szerzõdések segítik azon gazdasági szereplõk esélyegyenlõségét, ahol a megváltozott munkaképességûek, fogyatékosok és hátrányos helyzetû munkavállalók létszáma eléri, vagy meghaladja a foglalkoztatotti létszám 30 százalékát. A rendezvényen az EMMI és a Budapest Fõváros Kormányhivatala Rehabilitációs fõosztályának vezetõ szakemberei segítettek eligazodni a változásokban, mely nemcsak a foglalkoztatás színvonalának javításán kíván segíteni, hanem néhány piaci hiányterület gondjait is orvosolhatja.

 

Nyitottak a tárgyalásra

 

– A résztvevõk jelezték a konferencián, hogy készen állnak olyan további tárgyalásokra, melyek során részben az állammal – alapvetõen az Emberi Erõforrások Minisztériumával –, részben a foglalkoztatást végzõ települések önkormányzataival készüljenek olyan fenntartott szerzõdéstervezetek, program-elõirányzatok, melyek az érintett település vagy térség megváltozott munkaképességûeknek a foglalkoztatását tudja segíteni. A résztvevõk megfogalmazták azon igényüket, hogy a hasonló rendezvényeket akár szélesebb körben is, önkormányzatok, közbeszerzési ajánlatkérõk hatékonyabb bevonásával gyakrabban kellene szervezni. Elhangzott az is, hogy az új kormányzati munka kezdete során javaslattal élnek az Emberi Erõforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelõs államtitkára részére – foglalta össze a történések lényegét lapunknak a házigazda nevében Balogh Zoltán, a VSZOSZ elnöke, c. fõiskola docens.