Müller Cecília a mai naptól elrendelte a tömeges oltást

Az országos tisztifőorvos szerint azért lehetett mindezt megtenni, mert jelentős mennyiségű vakcina érkezik a napokban Magyarországra.

Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta: miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátó teraszok szombaton kinyithatnak. Reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen. Az esti kijárási tilalom 23 órára módosul.

Amellett hogy elértük a három és félmillió beoltottat, megnyitották az online időpontfoglaló rendszert, így most már a regisztráltak hétfőtől szerdáig időpontot foglalhatnak maguknak.

Az időpont foglalások a kórházi oltópontokra vonatkoznak, és az online felületen időpontot foglaltak a kínai Sinopharm vakcinát fogják megkapni – mondta György István államtitkár.

Az időpont foglaláshoz, csak a születési időt és a TAJ számot kell megadni, ezután ki lehet választani a kórházi oltópontot és az időpontot is az oltásra. Az államtitkár elmondása szerint az oltási helyszín kiválasztásánál azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a második vakcinát is abban az intézményben kell felvenni, ahol az elsőt is.

Ezen a hétvégén egy nagyobb adag kínai vakcinaszállítmány érkezése várható

Az érkező Sinopharm vakcinák másik felét a háziorvosok fogják eloltani. Így azok, akik időpontot foglaltak maguknak, de közben a háziorvosuk is behívta őket oltásra, jelezzék a háziorvosuknak,  hogy már van időpontjuk egy kórházi oltópontra. Így más is hozzájuthat vakcinákhoz.

​Mint elhangzott, az Európai Unióban továbbra is Magyarországon zajlik az egyik legsikeresebb oltási program. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, arra van szükség, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: 681 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.  246 személlyel szemben a kijárási tilalom megszegése miatt kellett fellépni. 4428  hatósági házi karantént rendeltek el, és 42 182 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

​A mai naptól Müller Cecília országos tisztifőorvos elrendelte a tömeges oltást, amelyre azért is van lehetőség, mivel jelentős mennyiségű vakcina érkezett, érkezik be az elkövetkező napokban.

A hétvégén is hatszázezer Sinopharm vakcina érkezése várható – mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 508 846 fő, közülük 1 490 478 fő már a második oltását is megkapta. 3 427 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 764 394 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 208 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 474 147 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 264 039 főre csökkent. 7 177 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

Egyetlen vakcina sem véd 100 százalékban a vírustól, viszont a vakcinák elindítják a szervezetben az ellenanyag termelést, így ha meg is fertőződünk, nem lesznek komoly tüneteink, így megvédhetjük az életünket a vakcinákkal – hangsúlyozta Müller Cecília, aki hozzátette, ezért is fontos, hogy minél többen regisztráljanak.

A kínai vakcina egy elölt vírust tartalmaz, így a kutatók úgy vélik, hogy a Sinopharm vakcina hosszabb ideig fog védelmet nyújtani. Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy aki épp aktív beteg, valamilyen fertőzésben szenved, ne foglaljon időpontot az online felületen, mert addig nem kaphatnak vakcinát, amíg fel nem gyógyulnak.

Az egyéni felelősségre is felhívta a figyelmet Müller Cecília az újranyitás kapcsán.  Arra kért mindenkit, hogy figyeljünk egymásra.

A nyitás a magas átoltottságnak köszönhető, a vírus viszont továbbra is jelen van, így továbbra is védekeznünk kell, nem dőlhetünk hátra – fogalmazott Müller Cecília, aki hangsúlyozta, hogy továbbra is önkéntes a vakcina felvétele, de ahhoz, hogy visszakapjuk régi életünket, arra van szükség, hogy minél többen oltassák be magukat.

Tájékoztatója végén Müller Cecília a rendőrség napja alkalmából megköszönte a rendőrök áldozatos munkáját.

 

Forrás: hirado.hu